2018. május 2

Klaus Iohannis visszaküldi az alkotmánybirósághoz az igazságügyi törvényeket
Klaus Iohannis államfő szerdán bejelentette, hogy visszaküldi az alkotmánybirósághoz az igazságügyi törvényeket és véleményezteti a Velencei Bizottsággal is. Az államelnök sajtóértekezletén közölte, hogy a három jogszabály jogállamellenes előírásokat tartalmaz és nem felel meg az állampolgárok elvárásainak.Az államfő keményen birálta azt amit az „igazságszolgáltatás PSD általi megrohamozásának” nevezett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)
Sorina Pintea egészségügyi miniszter e terület szakszervezeti vezetőivel találkozik
Sorina Pintea egészségügyi miniszter e terület szakszervezeti vezetőivel szerdán sorra kerülő találkozón megvitatja az új bértörvény gyakorlatba ültetése nyomán keletkezett bércsökkenéseket.Viorica Dăncilă miniszterelnök egy munkacsoportot hozott létre, amelyet a helyi közösségek és a szaktárca alárendeltségében lévő intézmények ügyvivői alkotnak, akik javaslatcsomagot terjesztettek elő.Az egészségügyi miniszter nemrégi nyilatkozata szerint e javaslatok részben megoldhatják a bérkiegészitéseket azok számára, akiknek csökkent a fizetésük az emlitett törvény alkalmazása miatt.A szakszervezetek a bértörvény módositását követelik, pontosabban a bérpótlékok 30%-os szinten való korlátozásának megszűntetését kérik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)
A babadagi lőtéren tűzérségi lövészgyakorlatokat végeznek a katonák
A Tulcea megyei Enisala és Sălcioara települések között található Babadag lőtéren tüzérségi lövészgyakorlatokat végeznek a katonák. A gyakorlatok szerdán kezdődtek és a hónap végén fejeződnek be.Ez idő alatt a 222-es megyei úton a forgalmat korlátozzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)
Enyhén csökkent a munkanélküliség márciusban
Ez év márciusában a munkanélküliségi ráta 4,5%-os volt, ami 0,1% százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest, amikor 4,6% volt. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint márciusban 415 ezer állástalan szerepelt nyilvántartásban, kevesebb mint ez év februárjában, de az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához viszonyitva is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)
Nemzeti Ifjúsági Nap
Május 2-án, szerdán, a Nemzeti Ifjúsági Nap alkalmából számos kulturális rendezvényre került sor országszerte.Az idén  Nagybánya viseli a Románia Ifjúsági Fővárosa címet 2018. május 2. és 2019. május 1. között.A Románia Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésével Nagybánya azt a küldetést vállalta fel, hogy a várost a fiatalok iránt leginkább nyitott és barátságos romániai várossá fejleszti.2017-ben a Románia Ifjúsági Fővárosa programnak Románia elnöke, Klaus Johannis volt a fővédnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)