2018. május 3

A családról szóló referendum ügyében tartanak ma konferenciát a Parlament épületében

A rendezvényt a Koalíció a családért nevű egyesület kezdeményezte és célja az, hogy megmagyarázza, milyen következménnyel járna az azonos neműek házasságának a törvényesítése. A szóban forgó egyesület 3 millió aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy úgy módosítsák az Alkotmányt, hogy az kizárja az azonos neműek házasságát és a kezdeményezést iktatták a Szenátusban. A Képviselőház tavaly elfogadta az Alkotmány módosításáról szóló lakossági kezdeményezést, amelyet átküldtek a Szenátusba, ahol megvitatják, majd szavaznak róla. (Rador Hírügynökség)

Ma és holnap fórumot tartanak Bukarestben a Sajtószabadság Világnapja alkalmából

A rendezvényt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma finanszírozza, témája pedig az, hogy a digitális technológia mennyiben járul hozzá a kormányzás minőségének javításához. Tekintettel arra, hogy a fórum első napja egybeesik a Sajtószabadság Világnapjával, ez jó alkalom arra is, hogy megvonják az újságírói munka mérlegét. Ebben az összefüggésben szóba kerül az, hogy a digitális technológia elterjedése csak egyike a hagyományos sajtót fenyegető veszélyeknek.

A közszolgálati rádió riportere, Ciprian Sasu arról tudósított, hogy a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi civil szervezet jelentése szerint az újságírókkal szembeni ellenséges magatartás veszélyezteti a demokráciát. A dokumentum ugyanakkor kitér arra, hogy a populizmus térhódítása Európában a sajtószabadság gyengüléséhez vezetett épp abban a régióban, amely korábban a legmegbízhatóbb volt e tekintetben. Ugyanakkor az olyan államok, mint Kína vagy Oroszország és az olyan politikusok, mint Donald Trump veszélyt jelentenek az újságírókra – hangsúlyozza a jelentés. Romániával kapcsolatban a dokumentum megállapítja, hogy az utóbbi években egyértelművé vált a sajtó átalakulása a politikai propaganda eszközévé. Hazánk a sajtószabadság tiszteletben tartásának tekintetében a 44-ik helyet foglalja el a 180-ból és tavaly óta két hellyel előrébb lépett. (Radio România Actualităţi)

Külügyminisztériumi figyelmeztetés a Spanyolországba utazóknak

A szaktárca felhívja a figyelmét mindazoknak, akik ezekben a napokban az Ibériai Félszigetre kívánnak utazni, hogy a Vueling Légitársaság alkalmazottai mára és holnapra is sztrájkot hirdettek. Összesen 222 járatot töröltek (a mai nap 116-ot és holnap 106-ot). A Külügyminisztérium azt javasolja az érdekelteknek, hogy tájékozódjanak az légitársaságnál utazásuk esetleges átütemezési lehetőségeiről, szükség esetén pedig vegyék igénybe Románia Madridi Nagykövetségének konzuli szolgálatait. A szaktárca emlékeztet arra, hogy a külföldre utazók használhatják a „Călătoreşte în siguranţă” nevű internetes alkalmazást. (Rador Hírügynökség)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a népszavazás törvényének módosítása ellen benyújtott óvást

Mint ismeretes a Románia Megmentése Szövetség (USR) az elmúlt hónapban bejelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) közösen az Alkotmánybírósághoz fordultak e jogszabály kapcsán. Az USR véleménye szerint a szociáldemokraták ürügyként használják az alkotmány módosítását a család meghatározásának újrafogalmazása okán indított lakossági kezdeményezést azért, hogy a törvény révén korlátozzák Románia elnökének jogkörét. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador