Cea mai frumoasă grădină japoneză din Germania se află în oraşul Leverkusen

Pe teritoriul Germaniei există, în prezent, circa 40 de grădini japoneze: la Berlin, Hamburg, Bonn, Düsseldorf, München, Trier şi în alte oraşe. Însă una din cele mai vechi şi mai frumoase grădini se află la Leverkusen – un oraş industrial, situat de-a lungul râului Rin, între Köln şi Düsseldorf. Grădina japoneză din Leverkusen este înconjurată din toate părţile de coşurile înalte ale întreprinderilor chimice şi farmaceutice şi, în ciuda peisajului industrial din împrejurime, reprezintă o oază asiatică de linişte, armonie și calm. Dar să aflăm puţin din istoria acestui loc neobişnuit. Grădina japoneză din Leverkusen este una corporativă.

43456754_303

În anul 1913, ea a fost gândită de preşedintele de atunci al companiei chimice IG Farbenindustrie, Carl Duisberg, pentru a fi construită în apropierea locuinţei sale de serviciu. În anul 1921, acest industriaş şi om de ştiinţă german a înfiinţat o comunitate pentru sprijinirea studiului peste graniţă – Carl-Duisberg-Gesellschaft. Acum centre ale acestei comunităţi funcţionează peste tot în lume şi propun, în principal, programe de studiere a limbii germane.

43456800_303

În anul 1926, Carl Duisberg a mers în Japonia. După ce a revenit acasă, el a decis să îşi mărească grădina personală şi pentru aceasta a invitat experţi din Ţara Soarelui Răsare. După încheierea lucrărilor, suprafaţa totală a grădinii a ajuns la 15.000 de metri pătraţi. În grădină există numeroase căi şi alei înguste, iar fiecare dintre ele deschide o nouă perspectivă, o nouă lume specială. Poduri, podeţe, cascade, statui Buddha, pagode de piatră, figurine de dragoni, eroine, gheişe graţioase cu felinare şi ulcioare, zei japonezi, caractere mitice necunoscute şi animale ciudate, care din anumite motive nu se grăbesc să îşi dezvăluie adevăratele feţe şi intenţii celor neiniţiaţi.

43456829_303

Dacă ar fi ca în timpul plimbării prin grădina japoneză să nu ridici privirea spre înaltul cerului, atunci nici nu ţi-ai da seama că aceasta este înconjurată de întreprinderi chimice şi farmaceutice. Grădina a fost creată în aşa fel încât coşurile întreprinderilor aproape că nici nu se văd. Aproape, pentru că în zare se observă un singur coş pe care scrie vertical „Bayer”. De fapt acest concern finanţează, în prezent, grădina japoneză din Leverkusen, a cărei intrare este gratuită pentru toţi vizitatorii.
43456849_303(www.dw.com)

Svetlana Sîrbu, RADOR