Doina Cornea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste, a încetat din viaţă

Doina Cornea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste, a încetat din viaţă noaptea trecută. Avea aproape 89 de ani. Doina Cornea rămâne însă vocea care a criticat regimul comunist şi apoi Frontul Salvării Naţionale. Costin Grigore, reporter RRA,  ne reaminteşte câteva repere din viaţa acestei personalităţi.

Reporter: Doinea Cornea s-a născut în 30 mai 1929, la Braşov, într-o familie cu înalte valori morale şi religioase. A fost cadru universitar la catedra de limbă franceză a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, iar în anii 1980 a devenit cunoscută pentru criticile sale publice îndreptate împotriva comunismului. Scrisorile sale au fost difuzate de posturile internaţionale de radio cu emisiuni în limba română şi au stârnit iritarea oficialilor de la Bucureşti. Ca urmare, Doina Cornea a fost dată afară de la universitate, arestată şi bătută de oamenii Securităţii comuniste. La revoluţia din 1989, ea a devenit una dintre figurile centrale ale evenimentelor din decembrie. Iată cum îşi amintea Doina Cornea ziua de 21 decembrie 1989. Ascultăm o înregistrare din fonoteca de aur a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Doina Cornea: Nu ştiu dacă este legat de mine 21 decembrie. Legat de mine poate este o stare de spirit în ţară. M-am încadrat, am făcut şi eu ce au făcut ceilalţi. Întâi a ieşit fiul meu acolo, la Astoria, unde s-a tras şi lângă el a căzut unul şi a venit acasă şi mi-a spus: măcel, măcel! Două cuvinte, era aşa, deformat, şi mie mi-a fost frică, când am ieşit. Eu spun sincer.
Reporter: A fost printre primele personalităţi care au protestat împotriva manierei în care Frontul Salvării Naţionale a administrat ţara şi a demisionat din conducerea centrală a FSN. Papa Ioan Paul al II-lea a decorat-o cu Ordinul „Sfântul Grigore cel Mare”, iar de la Regele Mihai I a primit Crucea Casei Regale a României. Doina Cornea a mai fost decorată cu Ordinul „Steaua României” şi a primit şi Legiunea de Onoare din partea Franţei./ovidiu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 mai