În grădinile botanice din întreaga lume, plantele rare şi cele pe cale de dispariţie sunt preţuite şi bine îngrijite. Vă invităm la o plimbare imaginară prin cele mai frumoase gradini botanice din lume:

1. Grădina Botanică Regală Kew – Situată în sudul Londrei, are cea mai mare seră victoriană din lume. Sera este împărţită în zone geografice şi are plante din America, Africa, Australia, Asia şi din Himalaya. Una din cele mai rare plante este Encephalartos woodii din Africa de Sud. Din anul 2003, Grădina Botanică Regală Kew este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

22. Grădina Botanică Naţională din Kirstenbosch – Grădina Botanică din Cape Town a fost fondată în anul 1913. Este una din cele mai mari grădini botanice din lume şi prezintă plante native din regiune. Printre cele 7.000 de specii de plante şi ierburi se află şi Protea, floarea naţională a Africii de Sud. Kirstenbosch se găseşte în inima Regiunii Cape Floristic (Cape Floristic Region), numită şi Regatul Floral din Cape (Cape Floral Kingdom). În 2004, Regiunea Cape Floristic, inclusiv Kirstenbosch, a fost declarată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Este prima grădină botanică din lume care este inclusă într-un sit natural al Patrimoniului Mondial.

meconopsis-Lingholm3. Grădina Botanică Alpină Arctică din Tromso, Norvegia – Situată deasupra cercului arctic, este cea mai nordică grădină botanică din lume, în care vara înfloresc mii de plante din regiuni polare şi din munţi înalţi, inclusiv macul albastru din Himalaya. Macul albastru tibetan gigant (Meconopsis Lingholm) începe să înflorească la începutul lunii iunie, are tulpină înaltă şi o floare uriaşă, cu o nuanţă intensă de albastru.

Rio-de-Janeiro-Garden44. Grădina Botanică din Rio de Janeiro – UNESCO a declarat această grădină botanică rezervaţie a biosferei. Înfiinţată în anul 1808, grădina imensă găzduieşte 6.500 de specii de plante, dintre care cele mai multe sunt pe cale de dispariţie. Un cartier din sudul oraşului Rio de Janeiro este numit Jardim Botanico (Grădina Botanică).

SINGAPORE-ENVIRONMENT-BOTANY-UNESCO5. Grădina Botanică din Singapore – Este una din cele mai renumite grădini botanice din Asia şi este foarte cunoscută pentru colecţia sa de orhidee, care depăşeşte 3000 de specii. Cea mai interesantă experienţă din această grădină de 82 de hectare este o plimbare printr-o pădure tropicală. Din anul 2015, Grădina Botanică din Singapore aparţine Patrimoniului Mondial UNESCO.

space-for-life-montreal-botanical-garden-differents-jardins-et-amenagements6. Grădina Botanică din Montreal – Cu colecţia sa de 22.000 de specii de plante, 10 sere de expoziţie şi 30 de grădini tematice, Grădina Botanică din Montreal se numără printre cele mai importante şi cele mai frumoase din lume. Prezintă plante native, cum ar fi arborele de arţar şi o expoziţie de aproape 80 de plante tropicale, într-o varietate incredibilă de forme şi culori. Vizitatorii pot admira, printre altele, cactuşi, ferigi, flori de lotus, liliac, begonii şi orhidee. În sere, turiştii vor descoperi, ananas, grapefruit, avocado sau ghimbir. De-a lungul drumurilor prin seră, sunt expuse în cilindri transparenţi condimente, cum ar fi: anason, cardamom, vanilie, piper negru, cuişoare, scorţişoară. Grădina Botanică din Montreal a fost recunoascută, din luna mai 2008, ca un sit istoric naţional al Canadei.

nationalbotanicalgardenmauritius17. Grădina Botanică Sir Seewoosagur Ramgoolam – În Mauritius, Grădina Botanică este renumită pentru crinii săi uriaşi şi pentru florile de lotus. Este situată în apropierea localităţii Pamplemousses şi a fost creată iniţial pentru cultivarea condimentelor. A fost înfiinţată cu peste 300 de ani în urmă de celebrul botanist francez Pierre Poivre şi este cea mai veche grădină botanică din emisfera sudică. Este numită după Seewoosagur Ramgoolam, întâiul premier al Republicii Mauritius indpendente.

Botanischer Garten_c_Wolfgang_Scholvien_DL_PPT_08. Grădina Botanică din Berlin – În 1889, Adolf Engler, primul director al Grădinii Botanice moderne din Berlin, şi-a propus să creeze „lumea într-o singură grădină”. A fost construită între anii 1897 şi 1910 de arhitectul Alfred Kroener. Astăzi, grădina prezintă o bogată varietate de plante (printre care cele acvatice şi medicinale), un arboretum (cu plante lemnoase şi o colectie de trandafiri) şi o seră tropicală impresionantă. Grădina este o atracţie turistică pe tot parcursul anului. În timpul iernii, vizitatorii pot parcurge traseele sezoniere pentru a explora plantele din Africa, Australia, Asia sau cele de la tropice sau din bazinul mediteranean. Cu o suprafaţă de 43 de hectare, Grădina Botanică din Berlin-Dahlem este cea mai mare din Europa. Ea aparţine Universităţii Libere din Berlin şi găzduieşte peste 20.000 de specii de plante din intreaga lume, inclusiv palmieri, liane şi un bambus gigant.(Sursa: www.dw.com, www.visitberlin.de Sursa foto: AFP, www.dw.com) Ada Ionescu

RADOR, 7 mai