2018. május 9

Európa Napja alkalmából fogadást tartottak a Cotroceni palotában

Európa Napja alkalmából Klaus Iohannis államfő ünnepi beszédet tartott a Cotroceni Palotában. Beszédében az államfő kihangsúlyozta, hogy egyes román politikusok megkérdőjelezik az Európai Unió szerepét, tudatosan eltekintenek az uniós tagsággal járó előnyökről és haszonról. Ezek a politikusok nem hangoztatják, viszont, hogy a demokrácia, jogállam és korrekt törvények nélkül nem létezik prosperitás és jólét, hivta fel a figyelmet Klaus Iohannis, aki úgy vélte, hogy Románia helye a többi európai államok mellett van, ott ahol a demokrácia, a szabadság és az igazság gyözedelmeskedik. A Cotroceni palotában tartott fogadáson részt vett Liviu Dragnea képviselőházi elnök, Viorica Dăncilă miniszterelnök és több kormánytag, valamint Románia vol elnökei, nevezetesen Emil Constantinescu és Traian Băsescu, Daniel pátriárka, Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészég vezetője, parlamenti tagok és a diplomáciai testület tagjai. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Megbírságolta Klaus Iohanis román államfőt a diszkriminációellenes tanács

Kétezer lejre bírságolta meg szerdán a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Iohannis államelnököt, aki a „büntethető alakok” kifejezést használta egy sajtónyilatkozatában. A kilenctagú testület 5-4 szavazatarányban döntött. Az elnöki hivatal közölte, hogy Iohannis politikai indíttatású döntésnek tartja a határozatot, amelyet meg fog támadni a bíróságon.Az államfőt a Lumea Justiţiei nevű portál februárban panaszolta be, kijelentése miatt. A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba elmondta, hogy az államfő megbírságolása ellen szavazott, mert szerinte ez a kijelentés „belefér a szólásszabadság gyakorlatába”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

A képiselőház plénuma elutasitotta a liberálisok egyszerű inditványát

A képiselőház plénuma 86 szavazattal, 164 ellenében és 6 tartózkodás mellett elutasitotta azt az egyszerű bizalmatlansági inditványt, amelyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Sorina Pintea egészségügyi miniszter lemondását követelte. Az inditvány aláirói elmarasztalták a gyenge minőségű orvosi ellátást, a gyógyszerhiányt és az egészségügyi rendszer javitására hivatott projektek gyakorlatba ültetésének elodázását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Brüsszel eltökélt szándéka, hogy támogatja Románia csatlakozását az eurózónához

Angela Cristea, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője kijelentette, hogy Brüsszel eltökélt szándéka, hogy támogatja Románia erőfeszitéseit, amelyeket az eurózónához való csatlakozás feltételeinek teljesítéséért tesz. Románia eurózónához való csatlakozására céldátumként 2024-et jelölték ki. Angela Cristea szerint a románok életminősége folyamatosan javult az ország EU-hoz való csatlakozása óta, de folytatni kell az erőfeszitéseket az igazságügy terén Romániával szemben érvényben levő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetéséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Az EU következő hétéves keretköltségvetési tervezetéről tárgyaltak Bukarestben az EPP és a PNL elnökei

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és a Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője szerdán, Bukarestben az EU következő hétéves keretköltségvetési tervezetéről tárgyaltak. Ludovic Orban aláhúzta, hogy amennyiben a projekt nem módosul, a román gazdálkodóknak folyósitott támogatások növekednek.”A felzárkózás elve alapján csökkentik a szubvenciók – hektáronkénti kifizetések – közötti eltérést, ami a román gazdálkodóknak hektáronként járó támogatások növekedését eredményezi”, fűzte hozzá Ludovic Orban. Joseph Daul a maga részéről kijelentette, hogy a liberális elnökkel megvitatták az európai állampolgárok minőségi élelmiszerrel való ellátását is, valamint a struktúrális alapokat, amelyekre nagy szüksége van Romániának. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Rozália Gănciulescu