2018. május 10

A kormány sürgösségi rendeletet fogadott el a köz- és a magánszféra közötti partnerség szabályozására

A csütörtöki kormányülésen sürgösségi rendeletet fogadtak el, amely előirányozza a köz- és a magánszféra közötti partnerség megkötésének feltételeit és végrehajtásának módját.A szabályozó rendelkezés értelmében egy megállapodás öt évre szól. Ez idő alatt visszanyerhető a befektetések értéke és elfogadható profit is elkönyvelhető. A csütörtökön elfogadott sürgösségi kormányrendelet egyik fő célja a beruházások növelése Romániában. Az ülés előtt a miniszterelnök elmondta, hogy az új rendelet előirányozza a köz- és a magánszféra közötti partnerség révén létrejött szerződések finanszirozását szolgáló specális alap egy éven belüli létrehozását is.”A korházaknak szükségük van a befektetésekre, amelyek megvalósithatóak e partnerség révén”, nyilatkozta Nelu Barbu kormányszóvivő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

A legfelsőbb bíróság felmentette első fokon Victor Ponta volt miniszterelnököt

A legfelsőbb bíróság felmentette első fokon Victor Ponta volt miniszterelnököt egy korrupciós ügyben. A csaknem három éve tartó perben a legfelsőbb biróság csütörtökön hozta meg döntését. A biróság felmentette Dan Şova volt szociáldemokrata szenátort is, Ponta egyik üzlettársát. A Turceni-Rovinari ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Pontát többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állitotta biróság elé 2015 szeptemberében. A DNA szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova cégétől. A legfelsőbb bíróság megalapozatlanoknak ítélte meg az ügyészség vádjait.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Liviu Dragnea: Van pénz a nyugdijak kifizetésére

Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök biztositotta a nyugdijasokat, hogy nincs probléma a nyugdijak kifizetése körül, mi több 2020-ig folyamatosan növelelik a nyugdijakat.Dragnea pontositása a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyugdíjas tagozata által szervezett tanácskozáson hangzott el. A tanácskozáson részt vevő Viorica Dăncilă miniszterelnök kihangsúlyozta, arra törekednek, hogy a nyugdijakat minden hónap 15-ig kifizessék. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem mond le a kormányfői tisztségről, amíg élvezi a pártelnök, valamint a kormánykoalíció támogatását. Mint hozzáfűzte, felelősséggel tartozik az állampolgárok és az ország iránt, ezért nem akar politikai instabilitást okozni lemondásával. Viorica Dăncilă azt követően beszélt erről, hogy Klaus Iohannis államelnök már kétszer felszólította a lemondásra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

A védelmi ipart áthelyezik a védelmi minisztérium hatáskörébe

Az erre vonatkozó törvénytervezet már átment a szenátuson, de még jóvá kell hagyni a képviselőháznak is.Mihai Fifor tárcavezető szerint a gazdasági minisztériumtól a védelmi minisztériumhoz való áthelyezéssel a védelmi ipart új alapokra kell helyezni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Az Országgyűlés 134 igen szavazattal, 28 ellenében újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort csütörtökön. Orbán Viktort 1998, 2010 és 2014 után negyedszer választották kormányfővé.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Rozália Gănciulescu, RADOR