Casa de Productie TVR – Vulpea si strugurii

  • Pentru a readuce în atenţia publicului distribuţiile ce cuprind nume mari ale teatrului românesc, în luna mai, Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Vulpea şi strugurii” de Guilherme Figueiredo, montat în anul 1978 de Nicolae Motric.

Vulpea si strugurii de Guilherme Figueiredo

Adaptare pentru televiziune de Nicolae Motric

Cptvr_VULPEA_SI_STRUGURII (2)În distribuţie: Corado Negreanu, Ioana Bulcă, Marian Hudac, Melania Cârje, Constantin Băltăreţu, M.V. Boghiţă, Andaluza Andreescu, Adina Popescu, Daniela Bănuţ, Letiţia Andreescu, Corneliu Chifu, Valentin Ţugui.

Au dansat: Ana Maria Stănculescu, Viorica Covaci, Ileana Suciu, Lucia Ştefănescu, Victor Marcu, Ilie Suciu.

Coregrafia: Amato Checiulescu

Producţia: Andrei Badea

Costumele: Georgeta Iţigan

Decoruri: Gheorghe Constantin

Regia artistică: Nicolae Motric

Cptvr_VULPEA_SI_STRUGURII (4)Piesa scriitorului brazilian Guilherme Figueiredo nu este o prelucrare a celebrei fabule, ci o reconsiderare poetică şi critică a acesteia. Pornind de la viaţa fabulistului Esop şi reconstituind o serie de întâmplări şi figuri din jurul său (stăpânul Xantos, soţia sa, Cleia, roaba Melita), piesa se transformă într-o subtilă pledoarie pentru pace şi libertate. Sclipirile minţii geniale a robului Esop contrastează cu privarea de libertate  şi demnitate, considerate unicul cadu în care personalitatea umnă se poate afirma deplin.

Guilherme de Oliveira Figueiredo

A fost un dramaturg şi scenarist brazilian. S-a născut la Campinas în 1915 şi a murit la Rio de Janeiro în 1977.

“Grande Teatro Tupi”, “Kettu ja viinirypäleet” sau “Tormento” sunt doar câteva din titlurile unor producţii de televiziune la care a participat ca scenarist.

“Hunger for Love” sau original, “Fome de amor” este cel mai cunoscut film turnat după un scenariu scris de el. A fost premiat la “Festivalul Internaţional de la Berlin” din 1968 şi la “Festivalul Internaţional de Film” de la Rotterdam din 1985, potrivit site-ului mubi.com

Program de difuzare:

Cptvr_VULPEA_SI_STRUGURII (1)TVRi: vineri, 11 mai, ora 23:00 şi sâmbătă 12 mai, ora 16:00

TVR 3: duminică, 13 mai, ora 20:00

TVRM: sâmbătă, 12 mai, ora 12:00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator  Demeter András István

RADOR – 10 mai