Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România: Salut lansarea consultărilor cetăţeneşti privind viitorul Uniunii Europene

Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, salută lansarea în România a consultărilor cetăţeneşti privind viitorul Uniunii Europene, de Ziua Europei.
Consultările cetățenești cu privire la viitorul Uniunii Europene au fost lansate ieri, de Ziua Europei, de Ministerul român al Afacerilor Externe prin domnul Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Franța și România au proiectul comun de a consolida și de a întări Uniunea Europeană. La propunerea Franței, aceste consultări cetățenești vor fi organizate în 27 de țări ale Uniunii Europene și vizează 430 de milioane de cetățeni europeni. Voi avea, de asemenea, plăcerea de a participa și la alte celebrări ale spiritului european, la Alba Iulia, pe 10 mai, și la Alexandria pe 12 mai”, a declarat Ambasadoarea Franței.
Franța este angajată în favoarea refondării Europei și are ambiții mari pentru Uniunea Europeană: o suveranitate reinventată, o unitate consolidată în jurul valorilor noastre, o democrație vie.
În acest spirit, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a propus tuturor statelor membre să lanseze consultări cetățenești la nivelul Uniuni Europene, care au un unic scop: să ofere cuvântul celor pentru care este făcută Europa.
Până la sfârșitul lunii octombrie, în toate țările din Uniunea Europeană, au loc consultări cetățenești privind Europa. Acestea sunt adresate tuturor cetățenilor, pentru a dezbate semnificațiile Europei, și pentru ca aceștia să-și poată exprima așteptările, speranțele, regretele și propunerile.
În această dinamică, Ziua Europei a reprezentat o oportunitate pentru Comisia Europeană de a lansa prima consultare paneuropeană online a cetățenilor, care completează reuniunile organizate în cele 27 de state membre. Pe 9 mai, la prânz, Comisia Europeană a deschis consultarea online care face apel la 450 de milioane de europeni să-și exprime opiniile prin intermediul unui chestionar disponibil în 24 de limbi, inclusiv în limba română.
Întregul proces va fi întrerupt la sfârșitul lunii octombrie, pentru a nu interfera cu campania pentru alegerile europene. Ulterior vor fi prezentate rezultatele consultărilor, pe care liderii europeni le vor lua în considerare pentru a creiona proiectul unei noi Uniuni Europene.

RADOR – 10 mai