Paul Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, vorbeşte despre Ierusalim, capitala Israelului

Cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la declararea Independenţei Statului Israel, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociaţia Ziariştilor şi a Oamenilor de Cultură de Limbă Română, au organizat un eveniment de excepţie dedicat acestui moment aniversar.

Directorul ICR Tel Aviv, Martin Salomon, a evocat contribuţia originarilor din România la construirea Statului Israel. Paul Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, care a prezentat  prelegerea „Israelul văzut din România”, i-a declarat corespondentului nostru Dragoş Ciocîrlan.

Paul Schwartz: Ierusalimul este capitala evreilor de mii de ani, nu de azi, de ieri. Este o confuzie prin anumite cercuri, şi jurnalistice mai ales, că să mutăm capitala de la Tel Aviv la Ierusalim. Capitala este la Ierusalim, acolo este Knesset-ul – parlamentul israelian, acolo sunt ministerele; deci, iniţiativa mutării sediilor ambasadelor la Ierusalim este o iniţiativă normală, legală şi, în rest, nu e nimic nelalocul lui. Este exact ceea ce trebuia făcut de zeci de ani. Din păcate, inclusiv preşedinţii americani au avut slăbiciuni din acest punct de vedere. Trump e un tip mai hotărât şi va face ce e de făcut./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 mai