1. Este căminul celei mai masive clădiri din lume

Vastul Palat al Parlamentului din Bucureşti, început în ultimii ani ai domniei lui Nicolae Ceauşescu şi terminat abia în 1997 (la şapte ani de la moartea lui), are o lungime de 240 de metri, o lăţime de 270 de metri, o înălţime de 86 de metri (12 etaje), a cărui construcţie a costat uluitoarea sumă de 3 miliarde de euro (2,5 miliarde de lire). Şi alte cifre sunt remarcabile. Peste 100.000 de persoane au lucrat la ridicarea lui, sute dintre ei se crede chiar că au pierit aici. Are 1.100 de camere (majoritatea goale) şi o factură anuală de încălzire de 6 milioane de dolari, echivalentă cu cea a unui mic oraş. Există opt niveluri subterane, precum şi un buncăr nuclear legat de alte clădiri guvernamentale prin 20 km de tuneluri. Totul se ridică la o suprafaţă de 365.000 de metri pătraţi, al doilea numai după Pentagon, în ceea ce priveşte clădirile administrative, şi are un volum de 2,55 milioane de metri pătraţi, un pic mai mult decât Marea Piramidă de la Gizeh. În interior se află 3.500 de tone de cristal, 480 de candelabre şi 1.409 de lumini de plafon, în timp ce 700.000 de tone de oţel şi bronz au fost folosite pentru uşi şi ferestre monumentale. Guinness World Records o recunoaşte drept cea mai masivă clădire de pe planetă.

  1. Şi cea mai frumoasă şosea din lume

În căutarea „celui mai bun drum de circulaţie din lume”, Jeremy Clarkson a declarat că l-a găsit în centrul României – sub forma autostrăzii Transfăgărăşan. Indiferent de modul în care te uiţi la el, este o operă extraordinară a ingineriei: o întindere de asfalt cu tuneluri, viaducte şi poduri, care duce îndemânarea de a naviga în curbe abrupte până la noi înălţimi. Drumul este o altă creaţie a lui Ceauşescu. El a vrut să se asigure că, în cazul unei invazii sovietice, există o cale rapidă de scăpare prin trecătorile montane strategice (şi pitorești) ale Carpaților Meridionali (deşi nu a fost niciodată folosită în acest scop).

  1. Îndrăgesc băutura

România este pe locul al cincilea între ţările în care se bea cel mai mult, în urma a numai patru state est-europene: Belarus, Rusia, Moldova şi Lituania. După cum arată harta, românul mediu consumă 14,4 litri de alcool pur pe an, în comparaţie cu 11,6 litri în Marea Britanie. Ţara este pe locul 16 la consumul de vin (nu este o surpriză, de vreme ce este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din lume) şi pe locul 10 la consumul de bere.

  1. Vizitatorii pot zări cele mai mari mamifere din Europa

Cântărind 1.400 de livre, bizonul european a fost vânat aproape până la extincţie, dar în ultimii ani a fost reintrodus în mai multe țări din Europa de Est, inclusiv în România. „Am întâlnit o cireadă, într-un luminiş de pădure, în apropierea satului Armeniş, în zona Tarcu a Munților Carpați”, a scris Mark Stratton pentru Telegraph Travel, în 2014. „Privind spre noi docil, dând din cozi ca să alunge muştele, înconjurau protector un vițel nou-născut. Sub blana neţesălată, scheletul lor puternic îi ridică de la statura de vite obişnuite la cea de bovine ‘V8′”. Țara are, de asemenea, cea mai mare populație de urși bruni din Europa.

  1. Este căminul real al lui Borat

În filmul lui Sacha Baron Cohen, scena în care este arătat căminul kazah al lui Borat au fost filmate în satul Glod, România, iar localnicii romi au fost distribuiţi ca figuranţi. Tot ei mai tărziu au făcut o acţiune în instanţă (fără succes), susţinând că nu au ştiut care este tema filmului. Alte filme turnate în Romănia includ Cold Mountain şi Anaconda III, cu David Hasselhoff.

  1. Bucureştiul are una dintre cele mai frumoase librării din lume

Cărtureşti Carusel s-a deschis în 2015, într-o clădire de secol XIX restaurată. Conţine peste 10.000 de volume, 5.000 de albume şi DVD-uri şi un bistrou la etaj.

  1. Reţeaua 4G este invidiată de toată lumea

România este unul dintre locuirle cele mai bune pentru viteza 4G, ocupând un impresionant loc 4 din 78 de naţiuni, potrivit OpenSignal. Utilizatorii din ţară pot aştepta o viteză de 35,61 Mbps, în medie, în comparaţie cu numai 21,16Mbps în Regatul Unit.

  1. Şi reţeaua feroviară este impresionantă

Reţeaua de 22.298 km a României este a 15-a cea mai extinsă din lume, deşi e numai a 81-a cea mai mare în termenii ariei totale.

  1. Există o copie fidelă a Arcului de Triumf

Cine are nevoie de Paris? Bucureştiul are propriul său Arc.

  1. Şi o replică pentru Muntele Rushmore

Această sculptură, pe un teren stâncos de la Porţile de Fier de pe Dunăre, a fost realizată între 1994 şi 2004 şi l descrie pe Decebal, ultimul rege al Daciei, care a luptat împotriva Imperiului Roman.

  1. Şi a imitat şi semnul de la Hollywood

Braşov şi Râşnov au la intrare semne ca în LA.

  1. Este surprinzătorul loc de naştere al cafelei bune

Francesco Illy, fondatorul companiei italiene de cafea prăjită, s-a născut la Timişoara, România. S-a mutat apoi la Viena, apoi în oraşul italian Trieste. Oricum, nu el a întocmit lista din 2006 a celor mai mari o sută de români, dominată de Ştefan cel Mare şi onorată de Nadia Comăneci şi Gheorghe Hagi.

  1. Au făcut cel mai mare drapel din lume

Un drapel de cinci tone măsurând 349 de metri pe 227, cu 44 de mii de fire, a fost desfăşurat în România în 2013. De ce nu?

  1. Şi se mai poaate mândri şi cu alte recorduri neobişnuite

România a fost responsabilă şi pentru cel mai lung cârnat din lume. Cât de lung? N-o să credeţi dacă spunem 39 de mile – dar este adevărat. A fost nevoie de un măcelar hotărât ca să atingă recordul. Guinness World Records recunoaşte şi Festivalul Castanelor de la Baia Mare, România, pentru crearea celui mai mafre cazan de gulaş (7.200 de litri), şi firma ING Asigurări de Viaţă, pentru editarea celui mai mare document juridic din lume (9 metri pe 6 metri).

  1. Au inventat multe lucruri

Nu numai cârnaţi lungi. Nicolae Paulescu a descoperit insulina (dar doi cercetători canadieni au primit Premiul Nobel în 1923 pentru studiile lor despre hormoni), Henri Coandă a inventat motorul cu reacţie, iar Petrache Poenaru a creat stiloul. Ţara are patru laureaţi ai Premiului Nobel: George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatură) şi Stefan Hell (chimie).

  1. Bisericile sunt uimitoare

România are 7 sit-uri în Patrimoniul Mondial UNESCO, inclusiv 8 biserici din nordul Moldavei, acoperite de fresce minunate (Mânăstirea Voroneţ a fost numită Capela Sixtină a României), iar bisericile din lemn din Maramureş, tot 8, inclusibv Mânăstirea Săpânţa-Peri, considerată cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

  1. Şi mai e un cimitir ciudat

Cimitirul Vesel de la Săpânța renunţă la mesajele sumbre, în favoarea mormintelor colorate.

THE TELEGRAPH (Marea Britanie), 10 mai 2018 – Autor: Oliver Smith

https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/romania/articles/romania-amazing-facts/

Traducerea: Cristina Zaharia