Ambasada Statelor Unite ale Americii din Ierusalim se inaugurează oficial luni, pe 14 mai

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Ierusalim se inaugurează oficial luni, pe 14 mai. Este decizia preşedintelui american, Donald Trump, care a pus în aplicare Legea Congresului Statelor Unite din 1995. Iniţial, personalul misiunii diplomatice americane în capitala Israelului va fi de 50 de persoane, inclusiv ambasadorul David Friedman. După inaugurarea de luni, treptat vor fi mutate alte departamente ale ambasadei spre capitală, după cum ne-a relatat corespondentul nostru, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Preşedintele Donald Trump, care nu va participa la ceremonia deschiderii Ambasadei Americane de la Ierusalim, se va adresa participanţilor luni, printr-un mesaj video. Aproximativ 800 de invitaţi vor asista la ceremonie, inclusiv delegaţia de la Washington. Trump va fi reprezentat de fiica sa Ivanka şi soţul ei, Jared Kushner.

Ambasadorul Statelor Unite, David Friedman, a declarat că este o oportunitate pentru procesul de pace bazat pe realitate, nu pe fantasme! Cu o zi înainte a deschiderii oficiale a Ambasadei din Ierusalim, în 14 mai, la Ministerul de Externe are loc o recepţie pentru personalul diplomatic străin acreditat în Israel. Dintotdeauna, scrisorile de acreditare ale ambasadorilor au fost prezentate la Ierusalim, unde au avut loc toate vizitele oficiale, nu la Tel Aviv. Oficialii americani au lucrat direct cu forţele de securitate israeliene, inclusiv Shin Bet şi poliţia israeliană pentru securizarea capitalei înainte şi în timpul evenimentului./ilixandru/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai