Miniştrii de externe ai Greciei şi Macedoniei încearcă să rezolve disputa privind numele statului macedonean

Miniştrii de externe al Greciei şi Macedoniei se întâlnesc sâmbătă, în prezenţa unui emisar al ONU, în încercarea de a soluţiona, înainte de începerea summitului UE de săptămâna viitoare, disputa veche de decenii privind numele fostei republici iugoslave.

Disputa a izbucnit în 1991, când Macedonia s-a rupt de Iugoslavia şi şi-a declarat independenţa sub numele de Republica Macedonia. Grecia, care are propria provincie numită Macedonia, a cerut ţării vecine să îşi schimbe numele şi să elimine din Constituţia ţării ceea ce Atena consideră a fi referinţe „iredentiste” la provincia elenă Macedonia.

Divergenţele dintre cele două state au blocat aspiraţiile Macedoniei de a deveni membru al Uniunii Europene şi NATO. „Suntem într-o fază foarte delicată… pe drumul soluţionării ultimeia dintre dispute. Dacă vom ajunge la un rezultat în mai puţin de 11 luni, poate în 11 săptămâni, atunci va fi o mare uşurare” – a declarat ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov, cu o zi înainte de întrevederea cu omologul său elen, Nikos Kotzias, în prezenţa mediatorului ONU Matthew Nimetz./mbaciu/cvanatoru

REUTERS – 12 mai