Proteste în Piaţa Victoriei din Capitală

Protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei continuă, iar circulaţia este blocată în zonă. Revine cu ultimele informaţii Adriana Turea. Bună seara! Câţi oameni protestează şi ce revendicări au, Adriana?
Reporter: Bună seara! Este greu de evaluat. Oamenii sunt în toată Piaţa Victoriei. Sunt răsfiraţi şi pe străzile laterale. Ei scandează lozinci antiguvernamentale, lozinci pro Europa şi spun că ei nu vor să fie conduşi de hoţi. Cu câteva minute în urmă, unul dintre protestatari a fost amendat cu 500 de lei de către jandarmerie, pentru că a ocupat carosabilul. În acest moment sunt proteste împotriva jandarmilor. Li se reproşează că sprijină corupţii. Cer demisia ministrului de interne. În rest, protestatarii sunt paşnici. De asemenea, cei din Piaţa Victoriei sunt rugaţi de jandarmi ca în cazul în care sunt însoţiţi de copii să îi supravegheze cu atenţie. Tototadă, jandarmii le recomandă protestatarilor să se îndepărteze de persoanele sau grupurile violente sau care instigă la violenţă./aburtica/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai, ora 21:00

*****

Mii de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală, la un miting intitulat de organizaţiile neguvernamentale „Vrem Europa, nu dictatură”. Protestatarii flutură steagul României şi poartă pancarte cu mesaje precum: „Toţi pentru justiţie”. Reporterii noştri ne-au transmis că circulaţia a fost restricţionată cu puţin timp în urmă. Oana Bâlă ne dă acum în direct ultimele informaţii. Bună seara!
Reporter: Bună seara! Nu se mai circulă dinspre Şoseaua Kiseleff şi dinspre Bulevardul Aviatorilor spre Piaţa Victoriei. Iar protestatarii au ocupat porţiunea de drum dintre centrul Pieţei şi Muzeul Grigore Antipa. Sunt aproximativ 4000 de oameni care protestează paşnic, flutură steagul României şi pe cel al UE, au pancarte cu diverse mesaje şi scandează lozinci antiguvernamentale.
-: Până la vârsta asta, m-am săturat de minciună şi de hoţie. Eu am muncit 30 de ani şi am o pensie de 1.059.
-: Nu vrem să fim conduşi de hoţi.
-: Nu dorim penali în funcţiile publice.
-: Mi se pare că este vremea să îşi recunoască toate greşelile şi să ne lase să ne creştem copiii liniştiţi, fericiţi în ţara lor, şi să nu îi luăm şi să plecăm departe cu ei.
Realizator: Şi la Cluj-Napoca au loc proteste la această oră, ne-a transmis corespondentul nostru Claudiu Pădurean./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai, ora 20:00

*****

La Cluj 200 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia premierului Dăncilă

La Cluj 200 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia premierului Viorica Dăncilă, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Protestatarii le reproşează acestora politica economică şi modificarea legilor justiţiei – relatează corespondentul nostru Claudiu Pădurean.
Reporter: Care este motivul care v-a îndemnat să veniţi aici?
-: Având în vedere că ţara e acaparată de corupţi, ca să nu zic penali, că s-ar putea să intru sub o anumită incidenţe, corupţi, oameni care au fost condamnaţi şi în continuare fără ruşine conduc ţara într-o direcţie pe care nu cred că ne-o dorim niciunul.
-: Am venit la protest deoarece consider că actuala guvernare şi actuala clasă politică care conduce ţara nu face o treabă foarte bună, afectează mediul de afaceri. Noi, cei din mediul IT, de exemplu, am avut probleme din cauza trecerilor contribuţiilor de la angajator la angajat, şi toată instabilitatea pe care o creează ne face multe probleme.
Realizator: Proteste similare sunt şi în alte mari oraşe din ţară, între care, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Iaşi –
ne-au trasmis corespondenţii noştri. Preşedintele Klaus Iohannis le transmite oamenilor care protestează în Bucureşti şi în alte oraşe că este foarte importantă atitudinea civică, pentru a-i readuce pe aceşti guvernanţi cu picioarele pe pământ./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai

*****

500 de persoane protestează la Timişoara

Aproximativ 500 de persoane protestează, la această oră, la Timişoara, în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au venit cu steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, au intonat Imnul de stat şi scandează sloganuri antiguvernamentale. La protest şi-au făcut apariţia şi câţiva membri ai USR Timiş, care strâng semnături pentru petiţia „Fără penali în funcţii publice!” Protestul s-a desfăşurat paşnic şi ar trebui să se încheie în câteva minute, întrucât este autorizat până la ora 21:00, transmite corespondenta noastră din Timiş, Alina Bujancă./mnecula/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai