Noi proteste antiguvernamentale au avut loc aseară în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării. Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de politicile coaliţiei PSD-ALDE care, potrivit, protestatarilor, îndepărteză ţara de standardele europene democratice. Oamenii au cerut demisia guvernului, o clasă politică fără corupţi şi independenţa justiţiei. La demostraţia din Piaţa Victoriei din capitală a fost şi reporterul nostru Adriana Turea.
Reporter: Printre protestatari s-a aflat şi filozoful şi eseistul Mihai Şora în vârstă de 101 ani. El îi sfătuieşte pe politicieni.
Mihai Şora: Ar trebui să renunţe să fie politicieni şi să înceapă să fie oameni politici, adică să reprezinte societatea, să lupte pentru drepturile ei, pengtru buna stare a societăţii.
Reporter: Despre oameni, despre cei care sunt aici, în piaţă?
Mihai Şora: De ei sunt mândru, de cei care nu sunt aici nu sunt mândru dar aştept să fie.
Reporter: Oamenii au protestat paşnic, au vorbit între ei. În zonele laterale ale Pieţei Victoriei s-au plimbat cu bicicletele, au bătut în tobe, au suflat în vuvuzele şi şi-au strigat nemulţumirile la adresa guvernanţilor şi a politicienilor.
-: Am ieşit în Piaţa Victoriei în special faţă de ideea de Europă şi continuarea parcursului nostru europeancare este pus în pericol de măsurile luate de actualul guvern.
-: Vreau să rămân în această ţară în care am crescut, m-am format, în care am părinţii, nu vreau să mai am motive să emigrez.
Reporter: Unu dintre protestatari a fost amendat cu 500 de lei pentru că a fost ocupat carosabilul.
-: Am fost amendată pentru că ei consideră că aşezându-mă acolo pe carosabil am tulburat buna desfăşurare a adunării publice, adunare publică cre s-a desfăşurat în condiţii normale. Este a treisprezecea amendă pe care o iau de la Jandarmerie doar pentru că sunt o figură mai vizibilă la proteste şi pentru că deţin o portavoce.
Reporter: Cei care au protestat şi-au aprins lanternele telefoanelor şi au luminat clădirea guvernului. Pe durata întregului protest au fost fluturate steagurile României şi ale UE, iar principalul slogan a fost „Vrem Europa, nu dictatură”./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 mai)