2018. május 15

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Liviu Dragnea ma reggel megjelent a Legfelsőbb Bíróság előtt

Ma kellene, hogy az utolsó tárgyalási napja legyen a Teleorman megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnál (DGASPC) történt állítólagos fiktív alkalmazások ügyében folyó pernek. Az előző tárgyalási napon a bírák elfogadták az ügyvédek kezdeményezését és tájékoztatást kértek az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálytól (DNA) arról, hogy az ebben az ügyben folytatott nyomozás során együttműködtek-e a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI). Liviu Dragneát, mint a Teleorman Megyei Tanács volt elnökét szolgálati visszaélésre és okirathamisra való felbujtással vádolják. A DNA szerint Liviu Dragnea közbenjárt azért, hogy tisztségükben is megtartsák és anyagi juttatásaikat is folyósítsák a DGASPC két alkalmazottjának, holott tudta, hogy azok tulajdonképpen a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoznak. Az iratcsomót 2016-ban juttatták el a bíróságra és azóta az ügynek 14 tárgyalása volt. (Radio România Actualităţi)

Hat új járatot indít a TAROM

Ez év július 1-től a román légitársaság Temesvár – Párizs, Temesvár – Stuttgart, Kolozsvár – Párizs, Szeben – Stuttgart, Kisinyov – Temesvár és Konstanca – Kisinyov járatokat indít. Erről Wilhelm-Werner Wolff, a TAROM légitársaság vezérigazgatója tájékoztatta a közszolgálati rádiót.

Amint arról korábban beszámoltunk a TAROM a közelmúltban két Boeing 737-800 New Generation típusú repülőgépet vásárolt, s ez tette lehetővé a járatok számának a bővítését. (Rador Hírügynökség)

Szerződést bontottak a Comarnic-i és a Buşteni-i elkerülő utakat építő céggel

A beruházást azért nem tudják megvalósítani, mert a közbeszerzésen nyertes cég nem küldte el a banki garanciót tartalmazó dokumentumot, amely pedig ilyen esetekben a törvény értelmében kötelező. A közbeszerzési eljárást még 2015-ben írták ki. Ebben a helyzetben a DN 1-es út Prahova-völgyi szakasza tehermentesítésének egyetlen lehetősége a Brassó – Comarnic autópálya megépítése maradt. (Radio România Actualităţi)

Az elmúlt 5 hónap legmagasabb szintű inflációs rátáját mérték

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint az inflációs ráta – amelyik a fogyasztói árak elmúlt évbeli alakulását méri – az elmúlt hónapban 5,2%-ra emelkedett. Ez az elmúlt 5 hónapban a legmagasabb érték, akkor 5,37% volt. Mihaela Mihai, a közszolgálati rádió riportere elmondta, hogy elsősorban a használati cikkek árai emelkedtek, itt az infláció 7,2%-os, míg az élelmiszerek esetében a növekedés 4%-os volt. A szolgáltatások árai 3%-al emelkedtek. A Szenátus elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu úgy véli, hogy az infláció mértéke a tervezett szinten belül van. A politikus szerint az elkövetkező időszakban az infláció csökkenni fog. (Radio România Actualităţi)

Ma a Cotroceni-i Palotában találkozik Klaus Iohannis államfő és Viorica Dăncilă miniszterelnök

A megbeszélések a két politikus között 11 órakor kezdődtek külpolitikai kérdésekről. A találkozót Klaus Iohannis kezdeményezte, amint az elnöki hivatal közleményéből kiderül azért, hogy tisztázza az ország külpolitikájának bizonyos szempontjait, amelyek az Izraeli Román Nagykövetség esetleges áthelyezésével kapcsolatosak. Az elnök közölte, hogy a miniszterelnök-asszonyt a szaktárca vezetője is elkísérheti a találkozóra.

Viorica Dăncilă tegnap megerősítette, hogy részt vesz a mai konzultáción. A kormány közleménye szerint a megbeszélések témáját aktuális külpolitikai kérdések, a közel-keleti helyzet legújabb fejleményei, illetve Románia és Izrael állam kétoldalú kapcsolatai képezik. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador