Revista presei internaţionale – 15 mai 2018

Orientul Mijlociu revine din nou pe prima pagină a ziarelor străine, iar evenimentele din regiune ne dau de înţeles că şansele păcii rămân încă îndepărtate.
Evenimentul cel mai important rămâne inaugurarea de ieri a ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, un eveniment care, după cum era de aşteptat, a stârnit protestele palestinienilor. „Pompa, ceremonia şi entuziasmul sunt cele care marchează evenimentul de la Ierusalim”, relatează cotidianul israelian „The Jerusalem Post”, „Dar, la doar câţiva kilometri depărtare de noua ambasadă, în Cisiordania a fost declarată o „Zi a Mânei”, la care s-au adăugat masivele demonstraţii din cadrul „Marşului Reîntoarcerii”, organizate în Fâşia Gaza cu participarea a peste 100.000 de protestatari”, adaugă acelaşi ziar. Iar urmările nu s-au lăsat aşteptate: „Forţele israeliene au omorât zeci de palestinieni şi au rănit alţi 900 în timpul protestelor din Gaza”, relatează ziarul egiptean „Al-Ahram”. „Sute de refugiaţi palestinieni din Liban au protestat, luni, pe stăzile oraşului Sidon în urma inaugurării ambasadei Statelor Unite din Ierusalim”, aflăm din cotidianul libanez „Daily Star”. Un ziar de limbă arabă este categoric: „Ierusalimul se află pe un pământ moştenit şi aparţine arabilor”, afirmă ziarul „Kuwait Times”. „Ambasada americană din Ierusalim, pariul riscant al lui Donald Trump”, titrează publicaţia franceză „Le Figaro”. Reacţiile americanilor nu au întârziat nici ele. „Cei care provoacă violenţe sunt parte a problemei, nu a soluţiei”, avertiza, ieri, ginerele preşedintelui Donald Trump, Jared Kushner, citat de ziarul israelian „Ha’aretz”. Şi totuşi, în alocuţiunea sa de felicitare, preşedintele american a susţinut că „Statele Unite sunt hotărâte să faciliteze un acord de pace durabil”, după cum subliniază acelaşi „Ha’aretz”. „Mai poate Europa să salveze acordul nuclear cu Iranul după ‘sabotajul lui Trump?”, se întreabă revista americană „Forbes”. Iar agenţia moscovită de ştiri Ria Novosti transmite că, în opinia Iranului, „deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim este ‘o mare ruşine'”.
Rămânem în Orientul Mijlociu, unde, în Irak, recentele alegeri provoacă surprize. „Alegătorii irakieni par să respingă Statele Unite, optând pentru prelatul populist Moqtada al-Sadr”, informează cotidianul american „The Wall Street Journal”. Acelaşi ziar afirmă că „al-Sadr ar putea fi noul premier” şi că „SUA şi Iranul ar putea avea probleme, întrucât el se pronunţă împotriva ambelor ţări”. Din ziarul de limbă arabă „Asharq al-Awsat” aflăm că, în urma rezultatelor preliminare, Al-Sadr conducea în şase dintre cele 18 provincii irakiene, iar, în patru dintre ele, se afla pe locul al doilea”.
Să revenim însă în Europa, unde Polonia se află din nou în atenţia mai marilor din Uniunea Europeană. „Peste câteva săptămâni, Polonia ar putea fi pusă la zid dacă nu asigură independenţa puterii judiciare”, scrie ziarul britanic „The Guardian”. Citându-l pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, acelaşi ziar menţionează că, în opinia acestuia, „politicile guvernului polonez rămân o ameninţare la adresa statului de drept”. Iar în cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza”, declaraţiile lui Timmermans sunt şi mai ameninţătoare; „În stadiul actual, nu există şanse să nu activăm Articolul 7 împotriva Poloniei”. Iar publicaţia poloneză „Wprost” explică: „Prin articolul 7, Polonia şi-ar putea pierde dreptul de vot în cadrul UE, dar pentru adoptarea sancţiunilor este nevoie de unanimitate”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)