2018. május 16

Románia áttért az euró bevezetésének következő szakaszára

Románia áttért az euró bevezetésének következő szakaszára, ami azt jelenti, hogy megkezdi a vállalt dokumentumok megfogalmazását és kidolgozását. A dokumentumok alapját az euróövezethez már csatlakozott tagállamok – Lettország, Litvánia, Észtország, Málta és Ciprus -, illetve az euróövezeti csatlakozásra felkészült országok – Lengyelország, Csehország és Magyarország – által felhalmozott tapasztalatok képezik. A kormány sajtóirodájának szerdai közleménye szerint megállapitották a dokumentumokat kidolgozó munkacsoport összetételét is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

Törvénytervezet értelmében a szakorvosok felirhatnak betegszabadságot és kompenzált gyógyszereket

A képviselőház, mint döntő fórum, szerdán törvénytervezetet fogadott el, amely lehetővé teszi a szakorvosoknak, hogy betegszabadságot és kompenzált vagy ingyenes gyógyszereket irjanak fel.Vass Levente RMDSZ-képviselő, a törvénytervezet kezdeményezője, kifejtette, hogy „e törvénymódositás lehetőséget teremt a szakorvosoknak, hogy magánrendelőket nyitsanak meg a lakónegyedekben, amig megtalálják helyüket az egészségügyi rendszerben, és ezátal segitség az egészségbiztositással rendelkező pácienseket, kezdve a diagnózis megállapitásától egészen a kezelésig”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

A védelmi ipar mintegy 50 szakszervezeti tagja sztrájkörséget áll a kormány épülete előtt

Már a második napja, hogy a védelmi ipar mintegy 50 szakszervezeti tagja sztrájkörséget áll a kormány épülete előtt. Gheorghe Sora, a „Solidaritatea Metal” szakszervezet vezetője elmondta, hogy az alkalmazottak a beruházások, a hazai és külföldi szerződések és megrendelések hiánya miatt, valamint a védelmi ipar területén tevekenykedő társaságok jogállására vonatkozó törvények körül kialakult káosz miatt elégedetlenek.A szakszervezeti vezető reményének adott hangot, hogy sikerül tisztázni a védelmi ipar helyzetét a miniszterelnök-helyettessel sora kerülő találkozón. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

Az Európai Szakszervezeti Intézet tanulmányt készitett a munkaerő piacról

Az Európai Unión belüli munkaerőpiacot nem jutalmazták megfelelőképpen 2000 és 2014 között. Erre a konklúzióra jutott a brüsszeli Európai Szakszervezeti Intézet az év elején készitett tanulmányában, amelyet szerdán, Bukarestben mutattak be a munkaerő piacról szóló szeminárium keretében.A dokumentum szerint a fizetéseknek nagyobb mértékben kellett volna növekedniük, amint ez a valóságban történt. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke a román rádió tudósitójának kijelentette, hogy a „fizetéseket növelni kellett volna nem csak a közszféra alkalmazottjainak, hanem Románia valamennyi dolgozójának”. „A gazdasági növekedést az alkalmazottaknak is érezniük kell, ellenkező esetben csökken a munkavállalási kedv”, fűzte hozzá Bogdan Hossu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

Liviu Dragnea: Jelenleg minden üzletember vádolható adócsalással

Módositani kell az adócsaláselleni törvényt, nyilatkozta Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető, a képviselőház elnöke. Dragnea szerint ma minden üzletember vádolható adócsalással, s emiatt nagyon sok befektető gondol arra, hogy kivonul Romániából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

Románia befejezte a mezőgazdasági támogatások folyósitására vontakozó kérések benyújtását

Románia az egyedüli ország az UE-ben, amely május 15-ig befejezte a mezőgazdasági támgatások folyósitására vonatkozó kérések benyújtását, közölte Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Mint hozzáfűzte, a tavalyhoz képest az idén nagyobb földterületekre igényeltek szubvenciót a gazdálkodók. „A tavaly 2016-hoz képest 218 ezer hektárral nagyobb mezőgazdasági területekre kérték a támogatást, mig az idén, 2017-hez viszonyitva, 250 ezer hektárral nagyobb földfelületre, ami plusz pénzt jelent a romániai farmereknek”, magyarázta a tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05. 16)

Rozália Gănciulescu