O comisie senatorială americană constată implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale ale SUA din anul 2016

„Nu există nici un dubiu că Rusia a făcut un efort fără precedent pentru a interveni în alegerile din anul 2016.” Printre altele, şi această declaraţie face parte din comunicatul comisiei senatoriale americane care investighează eventuala implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din anul 2016. Comisia condusă de republicanul Richard Burr şi democratul Mark Warner a audiat ieri – în şedinţă cu uşile închise – foşti conducători de rang înalt ai serviciilor secrete americane.

„După un studiu aprofundat, colegii noştri au constatat că au fost corecte concluziile la care au ajuns comunităţile informaţionale” – a afirmat senatorul Mark Warner. „Efortul rusesc a fost unul amplu, complicat şi a fost ordonat de către Vladimir Putin personal. Scopul acestuia a fost să-l sprijine pe Donald Trump şi să-i dăuneze lui Hillary Clinton” – l-a citat pe Mark Warner The Washington Post în ediţia sa electronică. Această din urmă declaraţie contrazice concluzia formulată în urmă cu câteva săptămâni de către comisia similară a Camerei Deputaţilor, dominată de republicani. Potrivit acestei opinii, Rusia nu a dorit să sprijine candidatura lui Donald Trump, care până la urmă a câştigat alegerile. Aceste acuzaţii, precum şi multiplele investigaţii declanşate în această cauză au umbrit primele 16 luni alei preşedinţiei lui Trump, titreaza agenţia de ştiri Reuters. Rusia a negat că și-ar fi dorit să intervină în alegerile americane, iar Trump a respins suspiciunile că ar fi fost ajutat din Moscova.

În faţa comisiei senatoriale au depus mărturie directorul de informaţii naţionale (director of National Intelligence), James Clapper, fostul director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), John Brennan, fostul director al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Mike Rogers. A mai fost invitat şi fostul director al Biroului de Investigaţii Federale (FBI), James Comey, dar el nu s-a prezentat la audieri.

Legislativul american este implicat foarte activ în rezolvarea acestui caz. În prezent, există trei comisii care se ocupă de cercetarea unor eventuale intervenţii ruseşti în procesul electoral american: comisia privind serviciile de informaţii în Senat, comisia similară în Camera Deputaţilor şi comisia juridică a Senatului. Totodată, cazul este investigat şi de comisia de anchetă condusă de procurorul independent Robert Mueller. Vicepreşedintele comisiei privind serviciile de informaţii din Camera Deputaţilor, democratul Adam Schiff a declarat că este de acord cu concluziile comisiei senatoriale citată mai sus. Această declaraţie trebuie interpretată în contextul evenimentelor petrecute în Comisia pentru serviciile secrete din Camera Deputaţilor. Acolo – în ciuda opoziţiei deputaţilor din Partidul Democrat – majoritatea republicană a închis investigaţiile cu concluzia că Rusia nu l-a sprijinit pe Donald Trump în campania electorală din 2016, aşa cum ne-a informat cotidianul american The New York Times.

Preşedintele Trump a fost afectat de afirmaţiile reprezentanţilor serviciilor secrete, cum că ar fi fost sprijinit de Kremlin în detrimentul fostului secretar de stat, Hillary Clinton. Într-o postare pe Twitter, Trump a salutat raportul Comisiei pentru serviciile de informaţii a Camerei Deputaţilor şi a susţinut că documentul l-a confirmat pe el, având în vedere că nu există dovezi referitoare la colaborarea sa cu Rusia.

Potrivit TheWashington Post, comisia senatorială mai trebuie să cerceteze acuzaţiile privind o eventuală înţelegere sau sincronizare între reprezentanţii intereselor ruseşti şi Donald Trump. Doar  după ce şi aceste aspecte vor fi lămurite, comisia poate să întocmească raportul final.

Székely Ervin, Rador/ervin

RADOR – 17 mai