Quim Torra, noul lider catalan, şi-a preluat mandatul într-o ceremonie scurtă

Noul lider al guvernului regional catalan a preluat mandatul într-o ceremonie scurtă, fără să facă referire la Constituţia spaniolă şi la şeful statului, regele Felipe al VI-lea. Guvernul spaniol nu a trimis niciun reprezentant la ceremonie. Quim Torra a promis fidelitate poporului catalan şi nu a purtat medalia obişnuită în asemenea ocazii, după cum relatează corespondenta noastră, Annamaria Damian:

Corespondenţă de la Madrid – Reporter: Preluarea mandatului s-a realizat în mai puţin de trei minute, noul lider catalan Quim Torra preferând o ceremonie simplă, fără să jure pe Constituţie sau să menţioneze ascultarea faţă de regele Felipe al VI-lea. A promis fidelitate faţă de poporul catalan şi a purtat o bentiţă galbenă în semn de protest faţă de arestarea foştilor membri ai guvernului lui Carles Puigdemont, pe care secesioniştii îi consideră deţinuţi politici. Guvernul de la Madrid a refuzat să asiste prin reprezentant la ceremonia care, prin modul de organizare, a ignorat complet protocolul urmat de ceilalţi lideri ai guvernelor regionale din Spania. Odată cu preluarea mandatului şi desemnarea membrilor guvernului regional, Catalonia va putea reveni la statutul de regiune autonomă, la fel ca celelalte 16 unităţi administrative similare din Spania. Alegerea lui Quim Torra, apropiat al lui Carles Puigdemont, în funcţia de lider al Guvernului Regiunii Spaniole Catalonia nu îmbunătăţeşte dialogul cu executivul central de la Madrid. Secesioniştii catalani, majoritari în parlament, au spus în mai multe rânduri că nu renunţă la proiectul de independenţă.

Realizator: Guvernul spaniol menţine controlul parţial al finanţelor catalane, în virtutea unei decizii din anul 2015, privind prioritatea la plată a funcţionarilor, serviciilor publice şi a furnizorilor./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai