2018. május 18

A horvát kormányfőt Viorica Dăncilă fogadta a Victoria palotában
A kétoldalú kapcsolatok erősitéséről tárgyalt pénteken, a Victora palotában, Viorica Dăncilă és Andrej Plenković kormányfő.A román miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy az utóbbi időben jelentősen növekedett a két ország közötti kereskedelmi csere, valamint azt, hogy a jövőben elsősorban védelmi, oktatási, mezőgazdasági és a turizmus terén fejlesztik az együttműködést. Viorica Dăncilă megelégedéssel nyugtázta, hogy Románia és Horvátország egyazon álláspontra helyezkedik, ami az Európai Unió jövőjét illet.Andrej Plenković horvát kormányfő közölte, hogy román kollégájával megvitatták a Duna-régió európai projektjét, mely iránt mindkét ország érdeklődést tanusit. A két miniszterelnök kormányaik nevében szándéklevelet irt alá a védelmi és biztonsági téren való együttműködés konszolidálására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)
Több ezer zarándok indult el gyalog Csiksomlyó felé
Több ezer zarándok indult el gyalog, szekérrel vagy autókkal Csiksomlyó felé, a pünkösdi búcsú helyszínére.Az ünnep alkalmából Csikszeredában, hétfő reggelig korlátozták a közúti forgalmat a zarándokokat szállitó buszok miatt, amelyek már kezdtek megérkezni a városba. A számitások szerint több mint százezer hivő vesz részt a pünkösdi búcsún.A rendőrség és a csendőrség biztositja a közrendet a hétfőn záruló csíksomlyói pünkösdi búcsú alatt, tájékoztatott a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)
A nyugdijbavonulás végett több román megvásárolta a szükséges munkarégiséget
A nyugdijbavonulás végett több román megvásárolta a törvény által előirt munkarégiséget. Vaslui megyében 600 személy járt el hasonlóképpen és ezáltal több mint 3,5 millió lej bevételt biztositottak az állami kasszának.A Vaslui Megyei Nyugdijpénztár képviselői szerint a munkarégiséget csak az a személy vásárolhatja meg, akinek az utóbbi időben nem volt biztositása, még nem érte el a nyugdijkorhatárt és nincs munkahelye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)
Romániát is beperli az Európai Bizottság a légszennyezettség miatt
Bíróság elé viszi az Európai Bizottság Romániát és további öt uniós tagállamot (Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Olaszországot és Nagy-Britanniát) a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt. A környezetvédelmi minisztérium közleményében tudatta, hogy Bukarest levegőminőségét javitó integrált tervet valószinüleg július végéig jóváhagyják, amennyiben a helyi hatóságok a bejelentett határideig befejezik a terv kidolgozását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)
„Alkotmányellenes” a Viorica Dăncilă ellen tett bűntetőjogi feljelentés
Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök szerint az eljárást Klaus Iohannis államfő irányitja. „Alkotmányellenes a  Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen Ludovic Orban liberális vezető által tett bűntetőjogi feljelentés”, hangsúlyozta Dragnea, aki úgy véli, hogy az „akció kezdeményezői a Victoria Palota ellenörzésének megkaparintására törekednek”. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hazaárulással, az államfő rosszhiszemű tájékoztatásával, hivatali hatáskörének túllépésével és titkos információk nyilvánosságra hozásával vádolja a miniszterelnököt. Ludovic Orban szerint fennáll annak a veszélye, hogy Románia hitelét vesziti külföldön, „és ezeket a cselekedeteket valakinek mndenképpen felül kell vizsgálnia”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)