Senatul SUA a confirmat-o pe Gina Haspel ca prima femeie la conducerea agenţiei americane de informaţii CIA

Senatul SUA a confirmat numirea primei femei la conducerea agenţiei americane de informaţii CIA. Gina Haspel urmează să îl înlocuiască în funcţie pe Mike Pompeo, care a devenit şeful Departamentului de Stat. Doamna Haspel, o veterană a spionajului american, a primit confirmarea cu sprijinul unor senatori democraţi, în pofida rolului jucat în programul dur de interogare adoptat de CIA după atentatele din 11 septembrie 2001. Corespondentul nostru la Washington, Doina Saiciuc, explică.
Reporter: Gina Haspel a câştigat susţinerea primului democrat din Comitetul senatorial pentru intelligence, Mark Warner, ca şi a altor câţiva democraţi, al căror vot a fost decisiv, după ce a admis într-un mesaj pe care l-a trimis senatorului Warner că CIA nu ar fi trebuit să adopte programul de interogare dură în era George Walker Bush.
Senatorul Warner a declarat că o susţine pe Gina Haspel, în parte, pentru că nu cedează presiunilor:”Cred că este cineva care îi poate face faţă preşedintelui”.
Haspel, care a fost în 2002 în Thailanda, şefa CIA, la prima închisoare aşa numit „neagră” a agenţiei, a promis că nu va relua niciodată programul interogărilor dure ale suspecţilor de terorism. Gina Haspel a lucrat timp de 33 de ani sub acoperire ca ofiţer CIA. Ca atare, majoritatea informaţiilor despre ea sunt clasificate. În timpul primei sale poziţii peste ocean între 1987 şi 1989, Haspel a lucrat în Africa, unde CIA a capturat cu succes doi terorişti, apoi a lucrat în Europa şi Asia, inclusiv în Turcia şi Rusia. În 2001 a revenit în SUA cu doar câteva zile înaintea atacurilor teroriste de la 11 septembrie, alăturându-se imediat apoi Centrului pentru contraterorism./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 mai)