În numeroase oraşe din Franţa, funcţionarii publici au intrat în grevă şi au participat la manifestaţii

În Franţa, pentru a treia oară după alegerea lui Emmanuel Macron ca şef al statului, funcţionarii au făcut grevă şi au ieşit în stradă. Peste 130 de manifestaţii au avut loc în toată Franţa, iar grevele au afectat creşele, şcolile, aeroporturile, spitalele, furnizarea de energie electrică şi alte servicii publice. Sindicatele, reprezentând aproape 6 milioane de funcţionari, au chemat la grevă pentru mărirea salariilor şi împotriva degradării condiţiilor de muncă. Programul guvernamental prevede reducerea cu 120 de mii a numărului de funcţionari.

Reporter: Anton Cazacu – Angajaţii din învăţământ, cei din spitale, angajaţii poştei şi alte categorii de funcţionari publici au intrat astăzi în grevă şi au participat la manifestaţii în numeroase oraşe ale Franţei pentru a-şi apăra statutul actual şi a se opune reformelor declanşate de preşedintele Emmanuel Macron, printre care o reformă a sistemului de pensii. Creşele, şcolile şi colegiile au fost perturbate. Numeroase avioane au fost împiedicate să decoleze şi au fost anunţate, de asemenea, întreruperi de curent electric. Între 130 şi 140 de manifestaţii de protest au fost programate pe teritoriul francez.

La Paris manifestaţia a început la ora 14:00 în Piaţa Republicii şi pentru o dată erau prezenţi toţi liderii sindicatelor importante care reprezintă aproape şase milioane de funcţionari. Ei s-au regrupat în spatele unui banner pe care se putea citi: „Vrem o funcţiune publică dedicată progresului social, creşterea puterii de cumpărare şi păstrarea locurilor de muncă.

Preşedintelui Emmanuel Macron şi guvernului condus de premierul Édouard Philippe li se reproşează stagnarea puterii de cumpărare, deteriorarea condiţiilor de muncă şi intenţia de a suprima 120 de mii de posturi de funcţionari./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai