Maria Răducanu celebrează 100 de ani de cântec românesc printr-o serie de concerte în Cipru

Cântăreaţa de jazz Maria Răducanu aduce un omagiu unui secol de muzică românească printr-o serie de trei concerte susţinute în Cipru, în cadrul unei manifestări dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri. Potrivit ziarului cipriot Phileleftheros, concertele sunt susţinute alături de pianistul Sorin Terinte în trei mari oraşe din Cipru: Nicosia, Limassol şi Larnaka, în perioada 21-23 mai. Programul cuprinde cântece ritualice, doine, hore, cântece de jale şi cântece populare de dans care interferează cu ritmuri şi sunete moderne. Ziarul cipriot vorbeşte despre o intensă călătorie culturală în care cântecele ţăranilor se împletesc cu muzica lăutarilor, iar ritmurile cu parfum oriental se întâlnesc cu romantismul interbelic pentru a se îmbogăţi, în final, cu creaţiile urbane ale muzicii eclectice a anilor ’70 şi ’80.

Ziarul cipriot face şi o scurtă prezentare elogioasă a celor doi artişti: Maria Răducanu este o interpretă de jazz celebră în România şi în străinătate. Combină muzica populară românească, fado-ul, muzica orientală şi muzica europeană cu jazz-ul, care este ultima expresie a libertăţii artei sunetelor. Bogata sa discografie, participarea constantă la concerte şi festivaluri, mereu cu un program cu un stil unic, sunt elemente care au consacrat personalitatea acesteia de interpretă de nivel mondial.
S-a născut în 1967 la Huşi, în estul României şi a susţinut concerte în SUA, Franţa, Germania, Anglia, Italia, Luxemburg, Elveţia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Algeria, Israel. A colaborat cu cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, dar şi cu personalităţi ale jazz-ului internaţional, precum Siegfried Kessler, Jan Roder, Micgael Griener, Niko Meinhold, Marc Ribot, Chris Dahlgren şi Krister Jonsson.
Sorin Terinte s-a născut în 1976 într-un orăşel din Moldova şi a simţit atracţia pentru muzică de timpuriu, începând lecţiile de pian la vârsta de şase ani. A descoperit jazz-ul în primii ani ai Academiei de Muzică, fiind iniţiat în această artă de maestrul Marius Popp. În scurt timp are apariţii la numeroase concerte de jazz din Bucureşti, lucru care îl pregăteşte pentru debutul la Festivalul de Jazz de la Sibiu în 1999. În perioada 2000-2002 îşi continuă activitatea muzicală la Londra, unde are ocazia de a colabora cu muzicieni importanţi. (www.philenews.com)/cciulu/abuzoian

RADOR, 21 mai 2018