2 Vibes Symphony – concert inedit la Sala Radio

Doi dintre cei mai cunoscuţi percuţionişti români – Ciprian Rogojan, fondator şi component al formaţiei Sistem şi Alexandru Anastasiu, membru al Orchestrei Naţionale Radio, organizator al primului festival internaţional de vibrafon din lume, ne invită miercuri, 30 mai (ora 19:00), la Sala Radio, la un concert extraordinar derulat sub numele 2 Vibes Symphony.

Concertul va reuni pe scena Sălii Radio aproximativ 100 de muzicieni. Alături de cei doi percuţionişti – care vor interpreta la marimbă, vibrafon şi alte instrumente de percuţie, se vor afla Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio (dirijor Ciprian Ţuţu), soprana Irina Baianţ şi flautista Ioana Turcu. Evenimentul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Programul serii cuprinde mai multe lucrări pe care le veţi asculta în premieră în aranjamentul muzical propus de cei doi percuţionişti, alături de Orchestra de Cameră Radio: celebra Hora Staccato (compusă de Grigoraş Dinicu), piesa Fragile – interpretată şi de cunoscutul artist britanic Sting, sau Bohemian Rhapsody, aparţinând trupei Queen şi compusă de Freddie Mercury, precum şi câteva partituri ce poartă semnătura lui Alexandru Anastasiu.

Constantin Adrian Grigorea studiat în România şi apoi în Polonia (Academia de Muzică Karol Lipinski) şi a participat la mai multe cursuri de specializare în Viena, Varşovia sau Weimer. A urmat un stagiu de asistenţă la trei prestigioase orchestre din Germania: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski şi ulterior (2012) la Bayrische Rundfunk şi Munchner Philharmoniker. În 2009 s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susţinut de Al Bano şi Montserrat Caballé în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar în 2013 a fost ales dirijorul Evolution Orchestra în turneul susţinut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania şi România. În prezent, Constantin Adrian Grigore este dirijor principal al Orchestrei Camerata Regală.

Ciprian Rogojana devenit foarte cunoscut publicului larg în anul 2005, când a făcut istorie pentru muzica românească prin ocuparea locului al treilea la concursul Eurovision cu piesa Let me try, interpretată de Luminiţa Anghel şi Sistem.

Alexandru Anastasiuşi-a concentrat cariera în jurul a două instrumente de percuţie: marimbă şi vibrafon şi numele său se regăseşte pe celebrele baghete Mike Balter. În 1999 a ajuns în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand, iar în 2001 a obţinut Bursa Yamaha pentru instrumente de percuţie. Alexandru Anastasiu colaborează cu formaţii cunoscute de jazz – Marius Popp Band, Nicolas Simion and The Wild Dogs, Andreea Pauţa Band, Pedro Negrescu Band, atât în cadrul festivalurilor naţionale şi internaţionale de jazz cât şi în cadrul altor evenimente dedicate acestui gen muzical.

La doar 25 de ani, soprana Irina Baianţ are deja o carieră internaţională, cu peste 60 de concursuri naţionale şi internaţionale la activ. A cântat la Scala din Milano, Alte Oper Frankfurt, Filarmonica din Berlin, Opera din Viena, Opera din Paris, Filarmonica din Bruxelles, Palatul Kremlin, Opera Naţională din Istanbul, Her Majesty’s Theatre Londra, Paladium Theatre UK etc.

Absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti, flautista Ioana Turcu şi-a completat studiile în Elveţia, la Hochschuele fuer Musik und Theater din Berna, unde a obţinut masteratul. În 2015, a obţinut cum laude titlul de doctor în educaţie muzicală, la Universitatea din Granada, Spania. Este laureată a Concursului Internaţional de la Riddes, Elveţia, Muzicianul anului 2003 în Elveţia.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.