În 2016, dirijorul britanic Leo Hussain debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului şi a criticii. Succesul său a fost urmat de reinvitarea sa la Opera Regală şi de alte contracte în importante săli de concerte sau de operă europene. Un promotor activ al creaţiilor lui Enescu, Leo Hussain a răspuns invitaţiei de a dirija Enescu la Sala Radio.

Vineri, 1 iunie (ora 19:00), dirijorul britanic va aduce în faţa publicului Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio. Foarte rar cântată, lucrarea a fost compusă de Enescu în 1898, în timpul studiilor la Conservatorul din Paris şi de aceea este de altfel subintitulată de compozitor a patra de şcoală.

Ioana Goicea foto Iulian Draghici
Ioana Goicea

Alt invitat special al serii este tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea, în vârstă de 25 de ani, cu un palmares internaţional impresionant. În iunie 2017 a câştigat premiul I la competiţia de vioară Michael Hill din Noua Zeelandă, a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale Johannes Brahms 2013, în Austria şi Andrea Postacchini 2012 – Italia. De asemenea, este laureată a concursului Fritz Kreisler Viena – 2014, iar recent a câştigat premiul Carl-Flesch la academia cu acelaşi nume în Baden-Baden, Germania.

Conceput în jurul personalităţii lui George Enescu, alături de simfonia sa, programul serii cuprinde şi două lucrări semnate de doi mai mari compozitori francezi care i-au fost profesori de compoziţie la Conservatorul din Paris: Jules Massenet şi Gabriel Fauré.

Veţi asculta suita Pelleas et Mélisande de Gabriel Fauré, inspirată de piesa de teatru cu acelaşi nume creată de dramaturgul Maurice Maeterlinck despre dragostea interzisă dintre cele două personaje principale şi Meditaţie din opera Thaïs – compusă de Jules Massenet, una dintre cele mai emoţionante partituri scrise pentru vioară solo şi orchestră. Prima parte a concertului de la Sala Radio se va încheia cu un alt compozitor francez celebru, Maurice Ravel – Tzigane, lucrare pe care o veţi aprecia, de asemenea, în interpretarea solistică a Ioanei Goicea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

RADOR (24 mai 2018)