THE NEW YORK TIMES: România va menţine politica stimulentelor fiscale până în 2020 – şeful partidului de guvernământ

Guvernul României îşi va menţine politica de reducere a taxelor şi creştere a salariului minim şi a pensiilor de stat până în 2020, în încercarea de a îmbunătăţi nivelul de trai, a spus miercuri liderul partidului de guvernământ al social-democraţilor.
Guvernul ar putea face totodată opţional planul pensiilor private, a spus Liviu Dragnea, care menţine un control strict asupra partidului său şi este de asemenea preşedintele camerei inferioare a Parlamentului. Participarea la sistemul pensiilor private este obligatorie pentru angajaţii cu vârsta sub 35 de ani şi orice modificări ar putea dăuna pieţei de capital, întrucât fondurile de pensii sunt între cei mai mari investitori ai acesteia.
Dragnea este considerat cel mai puternic politician al ţării est-europene, deşi i se interzice să devină premnier din cauza unei condamnări precedente într-un caz de fraude electorale.
„Necesitatea unei relaxări fiscale atât pentru sectorul privat cât şi pentru angajaţi era acută. Şi… va continua, noi vom diminua atât numărul de taxe cât şi nivelul lor”, a spus el pentru Reuters.
Ţara va acţiona totodată pentru a face investiţii care să genereze venituri la buget şi va încerca să vândă cotele de participaţie la câteva întreprinderi de stat, la bursa din Bucureşti, în următorii doi ani, a spus Dragnea.
Guvernul a făcut dus-întors în intenţiile sale fiscale, anul trecut, provocând incertitudine în rândul investitorilor şi exercitând presiune asupra monedei naţionale, leul, dar în cele din urmă a redus contribuţiile din impozitul pe venit şi pentru securitatea socială, trecând în acelaşi timp povara lor doar asupra angajaţilor. De asemenea, a impus creşteri salariale pentru stimularea consumului, în detrimentul investiţiilor în infrastructură.
„Nu am putut aştepta ani la rând pentru a face schimbările la care ne-am angajat prin programul nostru”, a spus Dragnea.
Măsurile deja adoptate pentru relaxarea politicii fiscale au sporit preocupările Comisiei Europene referitor la posibilitatea depăşirii ţintelor bugetare.
Bruxelles-ul se aşteaptă ca România, care a aderat la UE în 2007, să atingă un deficit de 3,4% din PIB anul acesta, peste ţinta de 2,9%, dacă nu va lua noi măsuri de limitare a costurilor.
Dar Dragnea a spus că guvernul se va încadra în ţinta sa de deficit pentru 2018 fără a adopta măsuri suplimentare şi a rămas la estimarea de creştere de 5,5% în pofida expansiunii mai mici decât aşteptările din primul trimestru, de 4%.

Securitate socială

Dragnea a spus că până în 2020, contribuţiile la securitatea socială vor fi şi mai mult reduse, la mai puţin de 35%, de la 37,25% actualmente. TVA va fi diminuată şi mai mult, cu încă un punct procentual, ajungând la 18%, dar încă nu s-a decis dacă reducerea va avea loc anul viitor sau în 2020.
El a spus că guvernul planifică să scadă taxa de 16% pe profit la 10% pentru companiile cu cifră de afaceri mai mare de un milion de euro în 2020. Se întrevede o scădere şi a taxelor pe proprietăţi.
Partidul de guvernământ lucrează la măsurile de susţinere a bursei de anul viitor, inclusiv prin scutirea de impozit a angajaţilor pieţei de capital şi a caselor de brokeraj. O decizie privind eventuala eliminare a taxei de 5% pe dividende este în continuare analizată, a spus el.
El a adăugat că salariul minim ar urma să ajungă la cel puţin 300 de euro în 2020, iar pensia minimă va creşte la aproximativ 200 de euro.
„Noi discutăm despre creşteri salariale şi de pensii la niveluri care ar putea părea ridicole în Occident”, a spus Dragnea. „Au fost prea mulţi ani de austeritate”.
El a respins preocupările privind potenţialul impact al unor noi stimulente asupra contului curent şi a inflaţiei.
El a spus că guvernul planifică să se concentreze asupra impulsionării veniturilor prin investiţii, promovarea unor programe de asistenţă, accesarea fondurilor UE şi iniţierea unor parteneriate public-privat pentru lucrări de infrastructură. Listările la bursă mult timp amânate sunt şi ele în aşteptare.
„Începând cu 2019-2020, o majoritate covârşitoare a companiilor de stat vor fi listate la bursă”.
Indicele ‘blue-chip’ (al companiilor cu capitalizare bursieră foarte mare – n.r.) a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, săptămâna aceasta, după ce au fost publicate şi apoi imediat dezminţite planurile preliminare ale guvernului de a reduce contribuţiile la un al doilea pilon al pensiilor private, din a doua jumătate a anului.
„Noi am spus că vrem să prezentăm o analiză riguroasă în 2018, a tuturor datelor necesare pentru a-i face pe români să înţeleagă dacă şi cât de mult pot ei să câştige din sistemul pensiilor, dându-le dreptul de a alege în cunoştinţă de cauză”.
https://www.nytimes.com/reuters/2018/05/23/world/europe/23reuters-romania-government-economy.html

THE NEW YORK TIMES (SUA), 24 mai 2018 – (Reuters)

Traducerea: Adriana Buzoianu