Festivalul Internaţional de Film Transilvania

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unul dintre cele mai mari din Europa, a început, aseară, la Cluj-Napoca. Aproape 3.000 de oameni au venit la deschidere în Piaţa Unirii, în pofida ploii. Cea de-a XVII-a ediţie a pornit la drum cu Foxtrot, un film israelian controversat despre conflictul din Orientul Mijlociu.

Ediţia din acest an a TIF este marcată de filme care sfidează convenţiile şi care generează dezbateri aprinse. Unul dintre aceste filme este „Foxtrot”, o peliculă israeliană care spune povestea unei familii bine situate, care îşi pierde fiul în conflictul din Orientul Mijlociu. Regizorul Samuel Maoz a declarat că este încântat de faptul că a revenit la TIF. Şi în trecut producţiile sale au stârnit controverse după ce au fost proiectate la Cluj. Aşa ar fi cazul peliculei „Lebanon”.

Samuel Maoz: Dacă aş fi nevoit să definesc filmul într-o singură propoziţie aş spune că „Foxtrot” este dansul unui om cu soarta sa, este o poveste despre un tată şi un fiu, care sunt departe unul de celălalt, dar în ciuda distanţei şi a separării totale ei îşi schimbă unul altuia soarta.

Reporter: La deschiderea TIF a asistat şi ambasadoarea Israelului în România, Tamar Samash.

Tamar Samash: Sunt foarte mândră să fiu la acest festival extraordinar, care este unul dintre cele mai importante din Europa. Prezentăm aici câteva filme israeliene. Sper că publicul le va gusta.

Reporter: Cel mai mare festival din România va aduce în faţa publicului 225 de filme. TIF se va încheia în 3 iunie./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai