Nicolas Maduro s-a întâlnit cu senatorul american Bob Corker

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, s-a întâlnit vineri cu senatorul american Bob Corker – anunţă guvernul condus de socialiştii venezueleni, la mai puţin de o săptămână după ce Maduro a fost reales pentru un nou mandat de şase ani, în urma unui vot pe care SUA nu l-a recunoscut. Alegerile au adâncit şi mai rău relaţiile dintre cele două naţiuni.

SUA au răspuns votului, pe care l-au descris „nedemocratic”, cu sancţiuni suplimentare, determinând Venezuela să expulzeze înalţii emisari americani din Caracas. SUA au răspuns cu o măsură similară. „A fost o întâlnire foarte bună, este o veste bună pentru poporul venezuelean” – a declarat Jorge Rodriguez, ministrul Informaţiilor din Venezuela, fără însă a furniza detalii suplimentare legate de agenda discuţiilor. Imaginile difuzate de televiziunea de stat i-a surprins pe Maduro şi Corker, preşedintele republican al Comitetului Senatului SUA pentru Relaţii Externe, dându-şi mâna în palatul prezidenţial Miraflores, însă niciunul dintre cei doi nu a făcut declaraţii pentru presă. Parlamentarii americani au purtat anterior discuţii cu oficiali venezueleni pentru eliberarea lui Josh Holt, cetăţean american şi misionar mormon din Utah, aflat în închisoare în Venezuela încă din 2016 pentru încălcarea regimului de arme. Oficialii americani susţin că Venezuela se foloseşte de Holt ca monedă de schimb în cadrul discuţiilor legate de sancţiuni.

Economia Venezuelei traversează al cincilea an de contracţie, hiperinflaţie şi lipsa acută a alimentelor, generând migraţia în masă a locuitorilor ţării.
SUA au sancţionat individual persoane ce au legătură cu Maduro, pe care îi acuză de corupţie. Nicolas Maduro acuză în mod frecvent Washingtonul că plănuieşte înlăturarea guvernului său de la putere şi că vrea să confişte rezervele petroliere ale Venezuelei, ţară membră a OPEC şi depozitarul celor mai mari rezerve din lume. Liderul venezuelean a declarat că „războiul economic” al SUA este cauza dificultăţilor cu care se confruntă ţara./cstoica/cvanatoru

www.reuters.com – 26 mai