Coborârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos sau Rusaliile este sărbătorită astăzi de creştini

„Radiojurnal”
Realizator: Creştinii sărbătoresc, astăzi, Coborârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos, numită popular Rusaliile. Sărbătoarea reprezintă întemeierea Bisericii creştine, după cum ne explică Remus Rădulescu:
Reporter: Cartea „Faptele Apostolilor” din Noul Testament descrie momentul care stă la baza săbătorii de astăzi.
Cei 12 apostoli se aflau laolaltă în Ierusalim, la 50 de zile după Învierea Domnului şi la 10 zile după Înălţarea lui la Cer. Toţi au auzit un vuiet şi au simţit o suflare de vânt la un moment dat în încăperea în care se găseau. Mici flăcări stateau deasupra capului fiecăruia. Cei 12 au început să vorbească în limbi pe care nu le vorbiseră niciodată. Erau limbi pe care le înţelegeau pelerinii evrei veniţi la Ierusalim din diferite ţări. Apostolul Petru le-a explicat tuturor că Duhul Sfânt le-a dat darul de a propovădui în limbi străine. În urma cuvântării sale, primii 3.000 de oameni s-au botezat, întemeind prima comunitate creştină. În acest fel a luat naştere Biserica, adunarea celor ce cred în Iisus Hristos şi se botează în numele Sfintei Treimi. Credincioşii rememorează acest moment astăzi prin participarea la Liturghie, iar la final primesc frunze de nuc sfinţite, care simbolizează flăcările ce au stat deasupra apostolilor.
Realizator: De Rusalii, Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie de la catedrala Patriarhală din Bucureşti./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 mai)