Manifestări comemorative la Sighetu Marmaţiei cu ocazia dezvelirii bustului lui Elie Wiesel

O serie de manifestări comemorative au loc, la această oră, la Sighetul Marmaţiei, cu ocazia dezvelirii bustului lui Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. La casa memorială, care îi poartă numele, sunt prezenţi numeroşi invitaţi, membri ai comunităţilor de evrei şi autorităţi. Corespondentul nostru, Adrian Marchiş, transmite.

Reporter: Adrian Marchiş – Bustul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, este amplasat în incinta casei memoriale din centrul municipiului Sighetu Marmaţiei, lucrare realizată de maestrul Ion Ladea din Bucureşti. Născut la Sighetu Marmaţiei în 30 septembrie 1928 şi decedat la New York în urmă cu doi ani, Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, a fost deportat împreună cu familia sa şi alţi 12.849 de evrei din Sighet, în mai 1944, din care s-au reîntors acasă aproximativ 1500.

A fost scriitor, filosof şi ziarist american, distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1986, membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură şi membru de onoare al Academiei Române. La evenimentele comemorative din Sighet au loc alocuţiuni în care se vorbeşte despre deportările în lagărele de exterminare, opera literară şi personalitatea lui Elie Wiesel. În casa memorială de pe strada Tudor Vladimirescu din Sighet, muzeu al culturii evreieşti din Maramureş, are loc vernisarea unei expoziţii de cărţi religioase tipărite la Sighet.

La manifestările comemorative ale evreilor şi inaugurarea bustului Elie Wiesel, organizate de Primăria Sighet, iau parte reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Sighet şi din tară, numeroşi alţi lcoalnici, istorici, autorităţi locale şi judeţene./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai