„Gastronomie românească de secol XXI”, o incursiune culinară pe meleaguri românești

Marţi, 22 mai, Cezar Ioan şi Adriana Popescu au lansat cartea „Gastronomie românească de secol XXI”, un volum-manifest, care merită savurat neapărat lângă un vin bun. Cartea readuce in atenția publicului rețete tradiționale românești și este un omagiu adus gastronomiei autohtone, „un ghid al lucrurilor faine”, după cum o descrie publisherul Cezar Ioan, care a călătorit timp de opt luni prin toată ţara alături de cei care l-au susţinut în demersul său de redescoperire a bucătăriei româneşti.
Volumul prezintă în cele 160 de pagini reţete româneşti vechi, reinterpretate şi ilustrate cu imagini savuroase, care cu siguranţă vă vor deschide apetitul de gătit, desigur, lângă un pahar de vin care să vă inspire. „Noi credem că acest volum nu e important neapărat prin conţinutul lui de cuvinte, ci prin conţinutul lui de imagini şi prin faptul că este un început de discuţie despre gastronomia românească, adusă în modernitate. Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche şi să o modernizăm ca ea să rămână vie. Se spune că chiar marile adevăruri au nevoie să fie spuse pe înţelesul fiecărei generaţii pentru a-şi păstra valabilitatea. Lucrurile pe care le luăm de bune şi le considerăm ca fiind deja ale noastre avute se vor pierde dacă nu avem grijă de ele, să le ştergem de praf, să le punem din nou la lumină”, spune Cezar Ioan.
„Am aflat reţete despre care habar nu aveam că există, reţete regionale, reţete foarte vechi, unele reinterpretate, altele aşa cum sunt ele la originea lor şi a fost extrem de interesant, pentru că am aflat ce se mănancă în Bucovina şi noi nu ştim, ce se mănâncă în alte regiuni şi noi nu ştim. Chiar şi restaurante, să zicem, fine dining, s-au străduit, deşi nu aveau specific românesc, să ne adapteze o reţetă românească, cum o văd ei dintr-o perspectivă internaţională”, spune Adriana Popescu, cea care i-a stat alături lui Cezar Ioan în periplul său prin ţară în căutare de reţete şi locuri deosebite care merită vizitate.
Cartea este şi un îndemn la călătorie pentru cei care nu cunosc foarte bine România, autorii fiind convinşi că aceştia vor rămâne plăcut surprinşi de ce pot descoperi „Sunt mulţi care au stat în alte ţări, poate nu ne cunoaştem foarte bine ţara şi cartea asta sperăm ca va fi şi un îndemn să calătoriţi„.
(Adelina Boboc, RADOR)