Luni, 28 mai, un cetățean olandez născut intersexual a primit dreptul de a nu se înregistra ca bărbat sau femeie pe certificatul de naștere, justiția făcând un pas spre recunoașterea unui „al treilea sex”.

Datorită „evoluțiilor sociale și juridice actuale, a venit timpul pentru recunoașterea unui al treilea gen”, a declarat Curtea Districtuală din Limburg.
Reclamantul a solicitat instanței să includă o a treia înscriere în certificatele de naștere. O cerere similară a unei alte persoane a fost respinsă în 2007 de cea mai înaltă instanță olandeză, Hoge Raad.
„Pentru a permite înregistrarea sub un al treilea gen („X”, de exemplu), este necesară o modificare a legii. Mingea se află acum în curtea legiuitorului”, au spus judecătorii. Între timp, „instanța se pronunță în favoarea schimbării sexului persoanei pe certificatul de naștere sub mențiunea „sexul nu a putut fi determinat”, au adăugat ei. „La naşterea sa în 1961, sexul reclamantului nu a putut fi determinat. Părinții au decis să-l înregistreze ca bărbat pentru a face lucrurile mai ușoare la acea dată”, a declarat tribunalul într-un comunicat.
Persoanele intersexuale se nasc cu ambiguități sexuale vizibile, adică cu organe genitale care sunt dificil sau imposibil de definit ca masculine sau feminine. (www.lesoir.be – 29 mai)/rcostea