THE NEW YORK TIMES: Curtea europeană: România și Lituania au găzduit închisori secrete ale CIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât joi că România și Lituania au permis detenția și abuzarea unui saudit și unui palestinian în închisori secrete ale SUA.

Curtea, cu sediul la Strasbourg, Franța, a declarat joi că Abd al-Rahim Al Nashiri, un cetățean saudit transferat ulterior la Guantanamo, a fost încarcerat și abuzat în România în perioada septembrie 2003-octombrie 2005 și a cerut României să-i ancheteze și să-i pedepsească pe făptași.

România neagă că a găzduit asemenea închisori ale CIA. Guvernul român nu a avut nici o reacție imediată.

Avocatul lui Al Nashiri, Amrit Singh, a calificat sentința drept „o condamnare severă a tentativelor rușinoase ale României” de a ascunde faptul că a găzduit o închisoare secretă a CIA.

Curtea a afirmat de asemenea că Lituania a găzduit o închisoare secretă a CIA în perioada februarie 2005-martie 2006, unde a fost încarcerat Abu Zubaydah, un palestinian suspectat că ar fi planificat atacurile de la 11 septembrie.

CEDO a stabilit că Lituania a permis ca prizonierul să fie mutat la o altă închisoare CIA, în Afganistan, „expunându-l și mai multor maltratări”. El este încarcerat în prezent la Guantanamo.

Autoritățile lituaniene au declarat că vor lua în calcul atacarea sentinței în apel și că ar putea deschide o nouă anchetă cu privire la acuzații.

Ministrul justiției, Elvinas Jankevicius, a declarat presei că „vom lua o decizie după ce vom examina cu atenție” verdictul. Vytautas Bakas, președintele comitetului parlamentar pentru securitate națională și apărare, a declarat că va propune deschiderea unei noi anchete.

O investigație din 2009 din Lituania a concluzionat că serviciul de spionaj al Lituaniei a ajutat CIA să înființeze două mici centre de detenție în țara baltică, însă nu a determinat dacă respectivele închisori au fost efectiv folosite sau nu la interogarea suspecților de terorism.

https://www.nytimes.com/aponline/2018/05/31/world/europe/ap-eu-eastern-europe-cia-renditions.html

THE NEW YORK TIMES (SUA), 31 mai 2018 (AP)

Traducere: Andrei Suba