2018. június 4

Nyilt levelet intézett több civilszervezet Klaus Iohannis államfőhöz

Több civilszervezet nyilt levélben kérte Klaus Iohannis államfőtől, hogy kezdjen nyilvános vitát a civil társadalom, a politikai pártok és az igazságügyi szakmai szervezetek képviselőivel, mielőtt intézkedne az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főugyésze menesztését illetően. A 37 civil szervezet által aláirt levél szerint e konzultációnak nem kell a DNA-főügyész menesztésével kacsolatos alkotmánybirósági kérésre szoritkoznia és egyaránt kell vonatkoznia a korrupció elleni küzdelemre, az igazságügy függetlenségére, a jogállam tiszteletben tartására és az Alkotmánybiróság szerepére. A civil szervezetek szerint Románia történelmének kritikus pontjához jutott, mivel egyes megválaszott képviselők szándékosan veszélyeztetik az ország helyét az Európai Unióban, a demokráciát és a jogállamiságot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Norica Nicolae EP-képviselő: Az államfőt ki kell vonni a magas rangú ügyészek kinevezési és felmentési procedurájából

Az államfő ama magatartása, hogy nem hajlandó tiszteletben tartani az alkotmánybiróság döntését, arra kellene késztesse a kormánykoaliciót, hogy kivonja őt a magas rangú ügyészek kinevezési és felmentési procedurájából, nyilatkozta hétfőn, Galacon, Norica Nicolai, az ALDE európai parlamenti képviselője. „Ez az egyedüli megoldás arra, hogy összhangba kerüljön a törvény az alkotmánybiróság döntéseivel. Az alkotmánybiróságokat azért hozták létre, hogy örködjenek a jogállamiság fellett és ne szolgálják a politikai érdekeket”, hangsúlyozta az EP-képviselő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

A Transgaz megkezdte a BRUA gázvezeték építését

A román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz megkezdte a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését, közölte a gazdasági minisztérium hétfői sajtóközleménye. A projekt első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podişortól a bánsági Temesrékásig (Recas), ami a becslések szerint csaknem 480 millió euróba kerül. A gázfolyosó romániai szakaszán a három új kompresszor-állomás (Podişor, Jupa, Bibeşi) megépítését április közepén kezdte meg a Transgaz és a kiadások 40%-át az Európai Unió fedezi. Dănuţ Andruşca román energiaügyi miniszter közölte, a projekt fontos és nem lehet eltérni a külföldi partnerekkel megszabott ütemtervtől. A BRUA vezetéken keresztül juthat majd Magyarországra a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelendő földgáz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

A demokrácia védelmében és a visszaélések ellen mitinget szerveznek a szociáldemokraták

A demokrácia védelmében és a visszaélések ellen június 9-én, a bukaresti Victoria téren mitinget szervez a Szociáldemokrata Párt (PSD), közölte Liviu Dragnea pártelnök, az Országos Végrehajtó Bizottság ülése után.”Romániának demokratikus országgá kell fejlődnie, ahol a szabadságjogokat és alapvető emberi jogokat tiszteletben tartják, amint ezt előirányozza Románia Alkotmánya, valamint a Románia által vállalt valamennyi nemzetközi szerződés”, hangsúlyozta a PSD elnöke. Másrészt, Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette, hogy a PSD ügyvezető minőségében részt vesz a június 9-i naggyűlésen. A kormányfő külön kihangsúlyozta, hogy a mitinget nem kormányának támogatására szervezik, hanem a visszaélések ellen irányul. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Traian Băsescu pártjának nincs már meg a szenátusban az önálló frakcióhoz szükséges létszáma

Már nem működik a Népi Mozgalom Párjának (PMP) szenátusi frakciója, mivel nincs meg az önnálló frakcióhoz szükséges hét tagja.Ioan Talpoş hétfőn jelentette be, hogy lemond a PMP-frakcióból és átigazol a PSD-hez. A múlt héten hasonlóképpen járt el Ion Ganea PMP-szenátor is. Másrészt, a képviselőházban, 11 honatya, élükön Victor Pontával, benyújtották kérésüket egy vegyes parlamenti csoport létrehozására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)
Rozália Gănciulescu/rganciu