Toată lumea îşi aminteşte de celebrul cântec „La Macarena”… Un studiu spaniol a afirmat sâmbătă, 2 iunie, că acest vechi hit de vară, compus de trupa Los del Río, în 1993, are tempo-ul ideal pentru practicarea unui masaj cardiac: 100-120 de comprimări pe minut. Totuși studiul a trebuit să demonstreze că acest lucru funcţionează. Cercetătorii din Barcelona au recrutat 164 de studenți de la medicină pe post de cobai. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri, toate însărcinate cu efectuarea de masaje cardiace pe manechine timp de două minute. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la grupul care a folosit un metronom reglat cu 103 lovituri pe minut, datorită unei aplicații de telefonie mobilă: 91% dintre studenţi aveau ritmul corespunzător. 74% dintre cei care au fost sfătuiți să urmeze mental ritmul melodiei „La Macarena” au ţinut acest ritm. În fine, dintre cei cărora cercetătorii le-au făcut masajul fără instrucțiuni sau repere speciale doar 24% au menţinut ritmul potrivit.
Atât aplicația, cât și instrumentul mnemotehnic reprezentat de „La Macarena” au îmbunătățit calitatea comprimărilor toracice”, a declarat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal, într-un comunicat al Societății Europene de Anestezie-Resuscitare, care și-a organizat congresul la Copenhaga.
Dar, a adăugat el, „Macarena” are un avantaj: cei care i-au urmărit ritmul au început repede, în timp ce studenţii care au ascultat metronomul au avut „cea mai lungă întârziere înainte de a practica prima comprimare”. Și nu toată lumea are un metronom la dispoziţie în situații de urgență.
Exercitarea unui masaj pe o persoană în stop cardiac necesită „o pregătire cu un antrenor specializat”, afirmă Crucea Roșie Franceză, pe site-ul său. Gestul poate salva o viață, ajutând la menținerea irigării creierului cu oxigen până la sosirea ajutoarelor./rcostea/vdraguta

www.actu.fr – 4 iunie