2018. június 7

Klaus Iohannis államfő Andrzej Duda lengyel elnökkel találkozik Varsóban

Klaus Iohannis államfő Andrzej Duda lengyel elnökkel találkozik csütörtökön, Varsóban. A megbeszélések napirendjén szerepel a két ország között fenntartott stratégiai partnerség, valamint a regionális és európai biztonsági együttműködéshez fűződő témák megvitatása.A felek áttekintik a Bucharest 9 Kezdeményezés (B9) keretében folytatott védelmi együttműködés eredményét, a B9 Kezdeményzés pénteki csúcsösszejövetelének előkészitése távlatában. A regionális kooperáció terén megvitatják a Három Tenger Kezdeményezést és az összejövetel következő ülésének előkészitését, amelyet szeptemberben tartanak Bukarestben. A két államfő megnyitja „A szövetség centenáriuma. A román-lengyel diplomácia, 1918-1939” elnevezés alatt, a két világháború közötti kétoldalú kapcsolatoknak szentelt kiállitást, amelyet a modern Románia Centenáruma és Lengyelország 100 éves függetlenségének évfordulóa jegyében szervezetek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Viorica Dăncilă miniszterelnököt Portugália elnöke fogadja

Viorica Dăncilă miniszterelnök portugáliai látogatásának második napján, csütörtökön Marcelo Rebelo de Sousa, Portugália elnöke fogadja.A kormányfő szerdán Antonio Costalo portugál kollégájával folytatott megbeszéléseket, melynek keretében Viorica Dăncilă munkacsoport létrehozását javasolta a jó gyakorlatok cseréjére az európai pénzek felhasználásában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Az alkotmánybíróság döntésének indoklása a Korrupcióellenes Ügyészség főügyészének tisztségből való felmentésére vonatkozóan

Az alkotmánybiróság ismertette döntésének indoklását, amelyben megállapitja, hogy a hatóságok között konfliktus robbant ki amiatt, hogy Klaus Iohannis államfő elutasitotta Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tisztségből való felmentését. Az indoklást közlés végett megküldték a Hivatalos Közlönyhöz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Monica Macovei volt igazságügyi miniszter megszegte a törvényt

Erre a következtetésre jutott a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) levértárát vizsgáló parlamenti bizottság, az általa kidolgozott jelentés-tervezetben, közölte Viorel Salan szenátor, bizottsági elnök, aki azt is elmondta, hogy a volt miniszter 2005 januárjában behatolt az archivumba ahonnan titkos dokumentumokkal távozott. A jelentés azt javasolja a főügyészségnek, viszgálja felül, hogy a jelzett aspektusok bűncselekménynek számitanak-e, a Román Hirszerző Szolgálatnak (SRI) pedig azt ajánlja, hogy végezzen ellenörzést az igazságügyi minisztériumnál. Az ellenzék elutasitotta a jelentés konklúzióit és egy újabb parlamenti bizottság létrehozását szorgalmazta, amely felülvizsgálja a SIPA politikai rendőrségi munkáját, amelyet – állitása szerint – 2001 és 2004 között fejtett ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Az Országos Statisztikai Hivatal megerősitette román gazdaság növekedését az első negyedévben

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) megerősitette, hogy az első negyedévben a román gazdaság 4%-al nőtt, az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A hivatal által csütörtökön közölt adatok szerint a GDP növekedéséhez valamennyi gazdasági ágazat hozzájárult, de leginkább az ipar. Ugyanakkor több mint 14%-al emelkedtek a nettó befektetések is, ami csaknem 16 miliárd lejnek felelnek meg. Ezzel szemben 0,6%-al csökkent a kivitel volumene.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)/rganciu