Preşedintele Iohannis a decis să convoace o şedinţă specială a CSAT pentru discuţii privind viitorul summit NATO de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace o şedinţă specială a CSAT pentru discuţii privind viitorul summit NATO de la Bruxelles. Anunţul a fost făcut la Varşovia, unde şeful statului participă la un summit al formatului Bucureşti B9. Oana Bâlă este acum în direct din capitala Poloniei cu detalii. Bună ziua, Oana!
Reporter: Bună ziua! Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că formatul Bucureşti B9 s-a dovedit o idee foarte utilă, care demonstrează solidaritatea şi indivizibilitatea securităţii aliate, dar şi faptul că cele 9 ţări participante pot aduce o contribuţie comună la securitatea euroatlantică. Şeful statului a subliniat că, în cadrul discuţiilor de astăzi, a fost abordată agenda viitorului summit NATO de la Bruxelles de luna viitoare, iar dialogul de securitate a fost extins şi pe dimensiunea cooperării dintre Uniunea Europeană şi NATO. De asemenea, sunt importante unitatea şi solidaritatea alianţei, dar şi o legătură puternică transatlantică, pe care România o susţine ferm. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca în curând o şedinţă specială a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea pregătirii summitului NATO de la Bruxelles. La rândul său, preşedintele Poloniei Andrzej Duda a vorbit despre declaraţia comună, care a fost adoptată la reuniunea formatului B9 de astăzi, şi a precizat că aceasta se referă la summitul NATO şi prezintă viziunea asupra viitorului alianţei. Aceasta vorbeste şi despre provocările şi ameninţările actuale din flancul estic, dar şi despre atitudinea Rusiei în conflictul militar cu Ucraina, care nu a fost soluţionat.
Realizator: Oana Bâlă a transmis de la Varşovia. Mulţumim!/practica/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 iunie)