Proiect cultural al europarlamentarului Mircea Diaconu

Proiectul „Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc” a fost lansat ieri pe faleza Cazinoului din Constanţa de europarlamentarul Mircea Diaconu. Proiectul are în vedere constituirea unei reţele de centre culturale şi de cercetare cu o administraţie unitară şi un buget anual, inspirată de modelul francez din domeniu.

Mircea Diaconu: Eu am scris o propunere a mea pentru Centenar şi care se înscrie perfect în subiectul ăsta, din care Cazinoul face parte integrantă. Se numeşte „o reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc”. Ceea ce înseamnă că pe teritoriul întregii ţări detectăm un număr de repere efective de patrimoniu, reprezentative fiecare pentru zona sa, şi ele devin „becurile aprinse” despre cine suntem, cine am fost etc. Asta este România.

Concret, această reţea devine coordonată, cu o administraţie unitară, cu un buget anual pentru toate. În aceste centre se face cercetare, se face expunere, se face dezbatere şi multe alte evenimente conexe. Aceste centre, prin cercetare, determină un fel de ADN naţional, un fel de concept cultural identitar, aşa cum a fost Şcoala Ardeleană cu latinitatea noastră acum o sută şi ceva de ani./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 iunie