2018. június 11

Donald Trump és Kim Dzsong-un is megérkezett Szingapúrba.

A tervek szerint az Egyesült Államok elnöke és Észak Korea vezetője két nap múlva fog találkozni. A történelminek minősített csúcstalálkozó célja végérvényesen megszüntetni az észak koreai nukleáris fenyegetést. A phenjani állami hírügynökség szerint Észak Korea új alapokra akarja helyezni kapcsolatait és új fejezetet kíván nyitni a közös ügyek tekintetében, amelyeknek része a Koreai Félsziget nukleáris fegyvermentesítése is. Donald Trump a twitteren közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy általános lelkesedés előzi meg találkozóját Kim Dzsong-unnnal. A Trump-Kim találkozó az első alkalom lesz, a történelem során, amikor egy hivatalban lévő amerikai elnök személyesen találkozik Észak Korea legfelsőbb vezetőjével.

A közszolgálati rádió washingtoni tudósítója, Doina Saiciuc szerint a mai és a holnapi nap a két küldöttség szakértői folytatnak megbeszéléseket, majd – romániai idő szerint – holnap hajnali négy órakor kerül sor a csúcstalálkozóra a városállamtól néhány száz méterre fekvő Sentosa szigeten.

Donald Trump a kanadai G-7 csúcstalálkozóról érkezett Szingapúrba. Az amerikai elnök békeküldetésnek nevezte találkozóját Kim Dzsong-unnal, ugyanakkor hozzátette, hogy „a szó legigazabb értelmében ismeretlen terepen kell mozognia”.

Politikai elemzők szerint a találkozó kimeneteléről egyetlen dolog mondható el bizonyosan: hogy azt a legteljesebb bizonytalanság jellemzi. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődnek az országos képességfelmérő vizsgák

Több mint 150 000 nyolcadik osztályt végzett diákot várnak a ma kezdődő országos képességfelmérő vizsgára.

Elsőként a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgára kerül sor. A diákok június 13-án, szerdán matematikából vizsgáznak, a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvi irodalom- és nyelvtantudását pedig június 14-én, csütörtökön mérik fel.

Az országos szintű felmérés eredményeit június 19-én teszi közzé a tanügy-minisztérium, és ugyancsak aznap 19 óráig fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 23-án teszik közzé.

A vizsga reggel kilenckor kezdődik és a diákoknak 120 perc áll rendelkezésükre a tételek kidolgozásához. A tanügy-minisztérium emlékeztet, hogy a vizsgák videokamerás megfigyeléssel zajlanak.

A szaktárca a 0800801100-as, ingyenes telefonszámot bocsátotta a lakosság rendelkezésére, ezen jelezhetik, ha valamilyen rendellenességet észlelnek a vizsgával kapcsolatban. (Rador Hírügynökség)

Mircea Diaconu kulturális projektje

„A román terület civilizációs mérföldköveinek országos hálózata” elnevezésű kezdeményezést az európai parlamenti képviselő tegnap mutatta be a Konstancai Kaszinó előtti tengerparton. A projekt célja egy egységes irányítás alatt álló, kulturális- és kutatási központokból álló hálózat létrehozása. A projekt létrehozását egy már létező francia modell inspirálta.

Mircea Diaconu: Ez az én javaslatom a száz éves évfordulóra, amely tökéletesen illeszkedik az esemény profiljához. A projekt lényege az, hogy az ország területén beazonosítsunk egy bizonyos számú kulturális örökséget – amelyekbe például a Konstancai Kaszinó is beletartozik – s ezek mint valami világító villanyégők megmutassák, hogy kik vagyunk, kik voltunk stb. (Radio România Actualităţi)

A három hónapra számolt ROBOR-index évi 2,90%-ra emelkedett

A ROBOR-index – amelynek alapján a lej alapú hitelek költségeit kiszámítják – a bankközi piacokon évi 2,89%-ról 2,90%-ra emelkedett, közölte ma a Román Nemzeti Bank. Ennél magasabb értéket utoljára 2014 októberében mértek, amikor a ROBOR-index 2,92%-os volt. Ez év elején, ez a mutató 2,05% volt, az előző év hasonló időszakában pedig évi 0,86%. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador