Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, se află deja la Singapore, în aşteptarea summitului

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-Un au ajuns de ieri la Singapore, cu două zile înaintea unui summit istoric menit să pună capăt ameninţării nucleare a Coreei de Nord. Phenianul şi-a anunţat agenda, prin intermediul presei oficiale, potrivit căreia urmăreşte stabilirea unei noi relaţii pentru o nouă eră şi rezolvarea problemelor de interes comun, printre care şi denuclearizarea Peninsulei coreene. La rândul său, preşedintele Trump a recurs la platforma sa socială favorită, Twitter, pentru a sublinia atmosfera de entuziasm dinaintea convorbirilor cu Kim Jong-Un. Este prima întâlnire a unui preşedinte american în funcţie cu un conducător al Coreei comuniste.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Casa Albă a anunţat că oficiali americani şi nord-coreeni vor avea convorbiri de lucru, astăzi, în Singapore, înaintea Summitului Trump-Kim, pentru a încerca să apropie poziţiile privind definirea denuclearizării. Cei doi lideri au sosit ieri în Singapore. Preşedintele Trump a fost primit la Baza Aeriană Paya Lebar, într-o temperatură de seară tropicală, de ministrul de externe al Singapore, Vivian Balakrishnan. Delegaţia oficială a preşedintelui american îi include pe secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton; şeful de staff al Casei Albe, John Kelly şi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders. Înaintea plecării spre Singapore din Quebec, Canada, unde a participat la Summitul G 7, unde potrivit analiştilor, a reuşit să însămânţeze haos, preşedintele Trump a arătat că se îmbarcă într-o misiune a păcii, spre deosebire de summiturile tradiţionale dintre şefii de state, unde întreg punctajul este încheiat în avans, oficialii americani spun că singurul lucru cert, înaintea convorbirilor Trump-Kim, este impredictbilitatea lor.
Donald Trump: Este un teritoriu necunoscut în cel mai adevărat sens al cuvântului.
Reporter: Pentru ca summitul să aibă succes, analiştii cred că Trump şi Kim trebuie să reuşească să convină un cadru de negocieri la nivel de experţi.
Realizator: Întâlnirea fără precedent a celor doi lideri este programată pentru mâine la ora 4:00, ora Bucureştiului, pe insula turistică Sentosa, la câteva sute de metri de partea continentală a oraşului-stat Singapore. Potrivit BBC, din delegaţia nord-coreeană fac parte miniştrii de externe şi al apărării, precum şi sora liderului nord-coreean şi sfătuitor de nădejde, Kim Yo-jong./lalexandrescu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iunie)