Maria Butaciu, solistă a Orchestrei de muzică populară Radio România, a trecut la cele veşnice

O tristă veste străbate lumea interpreţilor de muzică populară: după o lună şi jumătate în care s-a luptat cu boala, (un accident vascular), ieri seară s-a rupt firul vieţii celebrei şi mult îndrăgitei şi apreciatei soliste Maria Butaciu, la vârsta de 78 de ani!
Fiica ei i-a stat neîncetat alături acolo unde artista a fost internată, iar prietenii s-au rugat neîncetat pentru Maria Butaciu.
Cunoscută publicului din ţară şi de peste hotare prin spectacolele şi turneele efectuate în calitate de solistă a renumitului ansamblu ,,Ciocârlia” al Ministerului de Interne din Bucureşti, Maria Butaciu s-a remarcat de la început prin puternicul ei glas, prin personalitate artistică dublată de calităţile unei mame, soţii, prietene şi colege excepţionale pentru toţi cei care i-au fost aproape de-a lungul vieţii şi îndelungatei cariere artistice de peste 60 de ani!
Cu o muncă susţinută de culegere, selectare şi cizelare a unor creaţii folclorice din Năsăudul natal ca şi din arealul mai vast al Transilvaniei, a reuşit să interpreteze şi să înregistreze un tezaur de cântece, balade, colinde şi melodii de joc de certă autenticitate. Atât prin repertoriul muzical-literar, cât şi prin impunătoarea atitudine scenică şi cochetul costum tradiţional năsăudean Maria Butaciu a fost şi rămâne în conştiinţa publicului muzicii tradiţionale româneşti ca o adevărată stea pe firmamentul culturii naţionale din ultima jumătate de secol, pentru că a fost acompaniată de toate marile orchestre şi ansambluri de muzică populară din ţară. A fost deopotrivă o interpretă iubitoare a romanţei şi cântecelor de la masa mare a praznicelor româneşti, bunul gust şi bunul simţ caracterizând-o în orice situaţie.
Primele înregistrări Radio le-a realizat la începutul anilor 60 împreună cu orchestra dirijată de George Vancu, dar şi cu grupul vocal Doruleţul şi Mioriţa, iniţiate de acelaşi dirijor pentru prelucrarea unor vechi cântece şi colinde româneşti. Desigur, numeroase înregistrări de radio, televiziune şi pe disc se datorează artistei pasionate de frumuseţea folclorului românesc pe care l-a valorificat neîncetat, inclusiv pe scena Sălii Radio, unde a fost aniversată de specialişti şi de public!
Cântece precum Câţi feciori avem în sat, De ar fi doru ca doru, Mândru zice cetera, Măieran cu creanga-n apă sau Firule, măi fir de iarbă şi Când vin sărbătorile, întregesc imaginea complexă, lirică, dansantă dar şi imnică, mobilizatoare a patrimoniului nostru cultural românesc!
Dumnezeu să o aibă în pază, şi bucuria pe care a revărsat-o asupra publicului să îi dea aripi uşoare spre Raiul perpetuei renaşteri din iubire, pentru iubire de oameni şi neam!
Cu imaginea dragă a artistei Maria Butaciu vom rămâne toţi cei care am aplaudat-o. Vă anunţăm că slujba religioasă de înhumare a Mariei Butaciu Dragu va avea loc mâine la Cimitirul Ghencea Militar, la ora 12.

Veşnica ei pomenire!