2018. június 13

A Szociáldemokrata Párt (PSD) az alkotmányos rend elleni különösen súlyos támadással vádolja Klaus Iohannist

A nagyobbik kormánypárt tegnapi közleményében azt hangsúlyozza, hogy az Alkotmánybíróságnak az államfő és az igazságügy-miniszter közötti konfliktusára vonatkozó döntésével kapcsolatos elnöki nyilatkozatok súlyos támadást jelentenek az alkotmányos rend ellen. Klaus Iohannis azon szándéka, hogy közvitára bocsássa az Alkotmánybíróság döntését a romániai demokratikus rendszer alapvető intézményei elleni agressziónak minősülnek. Az Alkotmánybíróság döntései általános érvényűek és kötelezőek, amelyeket végrehajtani és nem vitatni kell. Az elnöki logika szerint bármelyik bírósági határozat Romániában további viták tárgyát képezhetné és nem kellene azonnal végrehajtani őket – hangsúlyozza a PSD közleménye. A Szociáldemokrata Párt elfogadhatatlannak tartja Klaus Iohannis azon sugallatát, hogy az Alkotmánybíróság döntése megkérdőjelezné az ügyészek függetlenségét. Sem az Alkotmánybíróság, sem a parlamenti többség, sem az igazságügy-miniszter és más sem tette vita tárgyává azt, hogy az ügyészeknek a rájuk bízott ügyek nyomozásában függetleneknek kell lenniük. A PSD felhívja a figyelmet arra, hogy más esetekben a Románia számára megfogalmazott ajánlásaiban a Velencei Bizottság úgy foglalt állást, hogy bár a politikai döntéshozóknak jogukban áll bírálni az Alkotmánybíróság döntéseit, kötelesek kijelenteni, hogy tiszteletben fogják azokat tartani abban az esetben is, ha nem értenek vele egyet. Ez az alkotmányos rend és a demokratikus állam alapvető szabálya – áll a Szociáldemokrata Párt közleményében (Rador Hírügynökség)

A nyolcadik osztályt végzett diákok az országos képességfelmérő vizsgán ma a számtanból adnak számot tudásukról

A diákoknak írásbeli vizsgán kell bizonyítaniuk tudásukat. Holnap a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoknak az anyanyelv és irodalom vizsgájára kerül sor. Az első előzetes eredményeket június 19-én teszik közzé, a véglegeseket pedig 23-án ismerhetik meg a szülők és a diákok, azt követően, hogy az óvásokat elbírálták.

Kamatmentes, az állam által 80%-ban garantált hitelprogram elfogadásáról szavazhat ma a kormány

A hiteleket azok vehetik igénybe, akik valamilyen képzésben részesülnek, vagy szakmát váltanak. A program szerint a 16 és 26 év közötti fiatalok 40.000 lejt, a 26 és 55 év közöttiek 35.000 lejt vehetnek kölcsön kedvezményes feltételekkel. Amennyiben a kedvezményezettek munkaviszonyt létesítenek, úgy még további 20.000 lejt vehetnek kölcsön. Viorel Stefan miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott a közszolgálati rádió riporterének, Petruţa Obrejan-nak, hogy a kedvezményes hitelek a kérelmezőt és annak családját is segítik. (Radio România Actualităţi)

Nemzetközi lovagfesztivál Rukkorban (Rucăr)

Az eseményt 2018. július 6-ika és 8-a között hatodik alkalommal rendezik meg. A rendezvényre egész Európából várják a lovagrendek tagjait, de természetesen minden érdeklődőt is. A lovagfesztivál célja az, hogy idegenforgalmi alternatívát kínáljon egy különleges szépségű környezetben. A Rukkori Nemzetközi Lovagfesztivál szervezői a Szent Bernát Templomos Lovagok Rendje, a Szent János Lovagok Vendéglátó Rendje és az Argeş Megyei Tanács. (Rador Hírügynökség)

Ma kezdődik a Temesvári Gaudeamus Könyvvásár

A Román Közszolgálati Rádió által szervezett könyvvásár az idén érkezett el a jubileumi 10-ik kiadásához. Az esemény vasárnapig tart egy a Szabadság téren (Piaţa Libertăţii) elhelyezett kiállítási sátorban. Alina Bujancă a közszolgálati rádió riportere elmondta, hogy a vásár keretében sok eseményre kerül sor. Lesznek könyvbemutatók, vetélkedők a diákok számára, de nem hiányzik majd a hagyományos Gaudeamus könyv-tombola sem. Az egyik legérdekesebbnek ígérkező program egy képzeletbeli laboratórium bemutatása. Olyan készülékről van szó, amelyik méri és vizuálisan is megjeleníti az agyhullámokat, amelyeknek az erőssége az olvasók érzelmi állapotától függően változó. Így mérni lehet, hogy mekkora érzelmi hatást vált ki az olvasókból egy-egy könyv.

Székely Ervin, Rador