Absolvenţii claselor a VIII-a au susţinut astăzi proba la matematică în cadrul Evaluării Naţionale, iar mâine este programat examenul la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale. În unele judeţe, numărul absolvenţilor de gimnaziu care nu s-au înscris la examenul de capacitate a crescut îngrijorător. În Botoşani, spre exemplu, aproape un sfert dintre copii nu au susţinut Evaluarea Naţională. Ministrul educaţiei, Valentin Popa, atrage atenţia că, la nivel naţional, aproape o cincime dintre elevi părăsesc timpuriu şcoala, cei mai mulţi dintre aceştia aflându-se în mediul rural sau în oraşe mici:
Valentin Popa: 18,1%  dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani se aflau în situaţia de a fi părăsit prematur sistemul de educaţie, finalizând cel mult învăţământul gimnazial. Fenomenul însă nu este unul generalizat. La nivelul municipiilor, rata părăsirii timpurii a şcolii este de numai 6,2%, problema apărând în oraşele mai mici, unde rata părăsirii timpurii a şcolii este de 17,4% şi se acutizează în mediul rural unde ajunge 26,6%.
Realizator: Primele rezultate ale examenului de capacitate vor fi afişate pe 19 iunie, iar cele finale pe 23 iunie, după soluţionarea contestaţiilor. Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale va avea o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu, notează redactorul nostru, Felicia Mocanu./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 iunie)