Gheţurile din Antarctica se topesc în cel mai rapid ritm de până acum

Zăpezile din Antarctica se topesc într-un ritm record şi creşterea nivelului mării pe care o determină topirea zăpezilor de la pol ar putea avea consecinţe catastrofale pentru oraşele din lumea întreagă, după cum atenţionează două studii noi.
Un raport întocmit de specialişti din Regatul Unit şi SUA a ajuns la concluzia că ritmul topirii gheţurilor din Antarctica s-a triplat în ultimii cinci ani şi acum stratul de zăpadă dispare într-un ritm record. Un alt studiu avertizează că dacă nu vor fi luate măsuri urgente, în deceniul următor, topirea gheţarilor ar putea contribui cu mai mult de 25 cm la creşterea totală cu peste un metru a nivelului apelor mării la nivel global, până în anul 2070. Aceasta ar putea duce în final la prăbuşirea întregii calote glaciale vestice din Antarctica şi la ridicarea nivelului mărilor cu aproximativ 3,5 metri.
Primul studiu, publicat în revista Nature, a fost realizat cu participarea a 84 de cercetători din 44 de organizaţii internaţionale şi pretinde a fi cel mai amplu raport de până acum asupra stării calotei glaciale din Antarctica.
Al doilea studiu, publicat şi tot în revista Nature, atenţionează că se apropie momentul când nu se va mai putea face nimic pentru salvarea ecosistemului unic al Antarcticii – cu cosecinţe care ar putea fi cumplite pentru planetă.(www.theguardian.com – 13 iunie)/abuzoian