Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique 2018

afis FDLM21 & 22 iunie, D’arc pe mal & Aethernati

Vara începe cu Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique ! De mai bine de 36 de ani, cea mai lungă zi din an este dedicată muzicii în Franța și în peste o sută de țări din lume. Sărbătoarea se prelungește cu încă o zi în orașul de pe Bega, unde artiști din Franța și România se întâlnesc pe scenă, în aer liber, într-o atmosferă caldă și prietenoasă. Acesta este și spiritul Fête de la musique : un rendez-vous al diferitelor genuri muzicale, o invitație la a descoperi, a  trăi și a savura muzica.

În 21 iunie, magia serilor de vară pe malul Begăi va fi sporită cu rezonanțe rock, pop și dust-folk cu nuanțe de blues. Unul dintre artiștii cu o ascensiune spectaculoasă în acest moment în Franța – Marvin Jouno – ajunge pentru prima dată la Timișoara ! Muzica lui suprinde prin alierea unui sound englez și a versurilor în franceză. Rezultatul: un pop francez elegant care spune povești în același timp personale și universale, poetice și foarte contemporane. Seara este completată de un un duo feminin tumultuos și plin de vitalitate: Pur-Sang (ex-Sirius Plan) propune o muzică ce se trăiește în mișcare, într-un ritm care se propagă ușor în rândul publicului. În deschidere, o trupă locală recent înființată, care face parte din compilația Made in TM : Sweet Wednesay ne va face să simțim cât de dulci pot fi serile de joi la D’arc pe mal.

La fel ca la ediția precedentă, una dintre seri este dedicată muzicii electronice. DJ din România și din Franța mixează împreună în curtea cafenelei Aethernativ, în 22 iunie. Alături de Rapala și von Bruber, DJ-ul parizian La Mverte încearcă să elibereze muzica de orice constrângere de gen, ajutat de sintetizatorul său analogic.

Timp de două seri, timișorenii au ocazia de a sărbători muzica în toate formele sale, lăsându-se învăluiți de fuziunea ritmurilor.

 

Intrarea este liberă la toate concertele !

Detalii pe site-ul Institutului Francez: www.institutfrancais.ro și pe pagina de Facebook : www.fb.com/InstitutulFrancezTimisoara

 

ORGANIZATOR Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Timișoara

PARTENER PRINCIPAL : Helpline

PARTENERI PERMANENȚI IFT Helpline, MGI Coutier

PARTENERI Elba, Smartwood, Fete de la musique, D’arc, Aethernativ, Sound creation, Made in Tm, Apeca, Primăria Timisoara

PARTENERI MEDIA : Kiss FM, Tvr Timisoara, Urby, Timisoreni.ro, Timisoara Azi, Pagini de cultură, RFI, Radio Romania International

 

PROGRAM

Joi, 21 iunieD’arc pe mal

20.00 SWEET WEDNESDAY (RO)

21.30 PUR-SANG (ex-Sirius Plan) (FR)

23.00 MARVIN JOUNO (FR)

Vineri, 22 iunie –Aethernativ

21.00 RAPALA (RO)

23.00 LA MVERTE (FR)

01.00 VON BRUBER (RO)

 

ARTIȘTI

Sweet Wednesday
Sweet Wednesday

Sweet Wednesay este o trupă de rock alternativ din Timișoara, formată recent (2017). Aceasta este compusă din Alex Gondoci (voce, chitară), Horatiu Silasi (bass) și David Rogojan (tobe). Trupa a fost inclusă în compilația Made in TM 2017.

https://www.facebook.com/Sweet-Wednesday-1093402807461330/

Pur-Sang

Pur-Sang
Pur-Sang

Într-o tonalitate dust folk cu o tentă blues, Pur-Sang propune o muzică ce se trăiește în mișcare, într-un ritm old school și totuși foarte modern. / cu tendințe „old school” dar totuși

Claire Joseph și Skye, ex-Sirius Plan, tocmai au început un nou proiect muzical: un duo tumultuos, plin de vitalitate.

https://www.facebook.com/pursangofficiel/

Marvin Jouno

Marvin Jouno este noua figură a muzicii pop franțuzești elegante și rafinate. Solistul s-a revelat în ultimii ani, acesta fiind laureat al  FAIR 2017 – un dispozitiv francez de susținere a tinerilor artiști francezi și finalist al premiului Deezer Adami en 2016.

În turneul de lansare al albumului său de debut „Intérieur nuit” acesta a hipnotizat peste 40 de scene din Franța și din Belgia. În 21 iunie, ajunge pentru prima dată la Timișoara !

Un tânăr artist polivalent care știe să dea melodiilor sale o tentă cinematografică, conferindu-le sonorități „sintetice și calde, uneori sumbre și totuși luminoase” (după cum apreciază revista culturală Télérama). Marvin Jouno este deja un star al muzicii franțuzești actuale cu o ascensiune spectaculoasă.

https://www.youtube.com/user/MarvinJounoVEVO

https://www.facebook.com/pictureasong.marvinjouno/

Rapala

De la jazz la drum and bass sau de la funk la electro, Rapala colecționează și mizează tot ce-i stârnește interesul. Din 2002, de când „s-a apucat de muzică”, a inițiat sau a fost parte a mai multor proiecte care au contribuit la consolidarea scenei electro românești: LBC Kru din Târgu-Mureș, Kojokstan Troopers, Sound Tracker și Soulheads la Timișoara. Mixurile sale ne vor face să vibrăm în deschiderea celei de-a doua seri a Sărbătorii muzicii!

https://www.facebook.com/Soulheads/?fref=mentions /

https://www.mixcloud.com/rapala/

La Mverte

La Mverte este un DJ parizian cu o orientare artistică dinamică și variată. A crescut cu muzica electro-clash a anilor 2000, însă ADN-ul său muzical este mai degrabă analogic (inspirându-se din Daho, Bashung). Descoperă ulterior post punk-ul de inspirație engleză și germană datorită cărții „Rip it up and start again” a lui Simon Reynolds. De altfel, acesta devorează cu o curiozitate bulimică librăriile muzicale, muzica disco și pe cea experimentală.

Autodidact, îi place să experimenteze și, după ce trece prin mai multe genuri, își descoperă tenta personală formată dintr-un mix al pattern-urilor disco și italo groove cu un sintetizator analogic, în încercarea de a elibera muzica de orice constrângere de gen.

http://www.myfavorite.fr/artistes/la-mverte_2060.html

https://www.facebook.com/la.mverte.music/

Von Bruber

Von Bruber este un artist român stabilit la Viena. El și-a început cariera muzicală, punând muzică în diferite cluburi de acolo. Are o viziune profundă asupra muzicii house, reușind să tenteze publicul la dans. Seturile lui combină genurile post-dance precum post-punk, new wave, goth-rock, electric funk, italo și nu-disco. Adeseori, folosește sunete exotice, care fără prea mult efort, cresc entuziasmul publicului.

https://www.facebook.com/von-Bruber-927786754008326/

https://soundcloud.com/bruber