Două programe de interes naţional pentru persoanele vârstnice au fost aprobate de Guvern

Două programe de interes naţional pentru persoanele vârstnice au fost aprobate ieri de Guvern. Astfel, vârstnicii singuri vor putea fi îngrijiţi la domiciliu şi vor fi înfiinţate servicii de asistenţă socială în mai multe localităţi. Andrei Şerban are detalii.
Reporter: Guvernul a aprobat finanţarea a două programe care sunt destinate persoanelor în vârstă, singure sau care nu sunt îngrijite de familiile lor. Primul program prevede înfiinţarea de noi unităţi de îngrijire la domiciliu, iar al doilea program oferă bani autorităţilor locale pentru a înfiinţa servicii publice de asistenţă socială, după cum preciza premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: Serviciile publice de asistenţă socială din 1000 de comune vor fi sprijinite ca să obţină certificatul de acreditare. Practic, cele 1000 de comunităţi locale vor primi fonduri timp de doi ani ca să angajeze asistenţi sociali. Pentru aceste programe, Guvernul României a alocat o sumă de 115 milioane de lei.
Reporter: Guvernul a mai adoptat şi o schemă de ajutor de stat pentru cinematografia românească. Acest ajutor este multianual, se va desfăşura până la finalul anului 2020 şi va avea un buget anual de 50 de milioane de euro. Executivul a extins lista demnitarilor care pot beneficia gratuit de reşedinţe oficiale din fondul locativ RAPPS, cu preşedinţii Curţii Constituţionale, Curţii de Conturi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Academiei Române şi Consiliului Superior al Magistraturii. Până acum, de reşedinţă oficială de la RAPPS puteau beneficia preşedintele României, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor, premierul şi foştii preşedinţi ai României./roprea/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iunie