România, criză instituțională și provocarea pieţei care vrea să adune: „Un milion de oameni împotriva guvernului“

Lupta se duce între susținătorii președintelui Klaus Johannis, liderul micului Partid Național Liberal şi guvernul condus de primul premier român femeie, Viorica Dăncilă, susţinută de controversatul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Procurorii îl incriminează, șeful statului îi cere premierului să demisioneze, dar guvernul rezistă. Cealaltă femeie puternică a țării, Laura Kovesi, magistratul-șef al Departamentului Anticorupție este şi ea anchetată şi supusă unor acţiuni intimidatorii

LA REPUBBLICA: (Italia), 15 iunie 2018 – Bucureşti – Piaţa din stradă este şi piața virtuală. România clocoteşte de furie. Bucureştiul este agitat de un climat politic aprins, iar protestele împotriva corupției din fața Palatului Guvernului odată terminate, se mută pe internet. Tam-tamul a pornit de la rezidenții din străinătate, care într-un timp foarte scurt au lansat o pagină pe Facebook. Scopul acestora este cel de a se reuni cu toţii la data de 10 august, profitând de vacanța de vară, pentru a organiza o demonstrație anti-guvernamentală cu scopul de a aduce în piața din centrul capitalei, „un milion de oameni“.
Lupta este între susținătorii președintelui, Klaus Johannis, liderul micului Partid Național Liberal şi guvernul condus de primul premier român femeie, Viorica Dăncilă, promovată de controversatul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, care nu a putut ocupa funcţia de prim ministru din cauza numeroaselor dosare în care este implicat, chiar dacă neagă toate acuzațiile. Procurorii îl incriminează, șeful statului îi cere premierului să demisioneze, dar guvernul rezistă. Laura Kovesi, cealaltă femeie puternică a țării, un magistrat curajos aflat la conducerea Departamentului Anticorupție este şi ea anchetată şi supusă unor acţiuni intimidatorii. Social-democrații au cerut revocarea lui Kovesi din funcţie, însă Johannis a refuzat şi acest lucru.
De altfel şi forțele apropiate executivului şi-au chemat oamenii în stradă. Iar sâmbăta trecută, autocare pline cu cetățeni convocați din afara Bucureştiului au umplut Piaţa Victoriei. Mulți, peste150 de mii de oameni. „Dar i-au plătit pe toţi – tună Vasile, care traversează capitala în lung şi-n lat cu taxiul său de la firma Speed Taxi- le-au 50 de lei fiecăruia (puțin peste 10 euro, ed) și i-au pus să defileze pentru a arăta că şi ei au un sprijin. Tot nişte corupţi”.
Dragnea a ţinut un discurs mulțimii: „Ne dorim ca România să devină o țară cu adevărat democratică, o țară în care să fie respectate libertatea și drepturile cetățenilor prevăzute în Constituție și acordurile internaționale semnate “. Într-un comunicat oficial trimis presei, Iohannis l-a acuzat pe premier despre care a spus că este „un politician răufăcător” .
Încleştarea puternică dintre instituțiile românești se revarsă asupra țării. Bucureștiul este un oraş din ce în ce mai frumos și mai fascinant pentru mulți turiști care au început să îl umple, plin de evenimente muzicale și expoziții de artă şi care face eforturi să se elibereze din strânsoarea corupției care paralizează Palatul și piaţa.

Articol de corespondentul ziarului Marco Ansaldo
Traducerea: Cătălina Păunel