Programe ale guvernului pentru sprijinirea persoanelor vârstnice

 Statul a alocat 115 milioane de lei pentru implementarea a două programe de interes naţional – aprobate recent de guvern – pentru sprijinirea persoanelor vârstnice aflate în dificultate. Astfel, vor fi înfiinţate servicii de asistenţă socială în mai multe localităţi şi vârstnicii singuri vor putea fi îngrijiţi la domiciliu. Redactorul nostru Petruţa Obrejan a urmărit subiectul şi vine cu detalii în radiojurnal:
Reporter: Persoanele în vârstă care sunt singure sau care nu sunt îngrijite de familiile lor vor putea beneficia de sprijin a decis executivul, care a şi adoptat în această săptămână două programe pentru dezvoltarea sistemului de asistenţă a vârstnicilor, programe ce vor fi puse în practică în perioada 2018-2020, a precizat premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: Primul program are în vedere creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice singure sau a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea. Prin cel de-al doilea program serviciile publice de asistenţă socială din 1000 de comune vor fi sprjinite ca să obţine certificatul de acreditare.
Reporter: Pentru aceste programe guvernul a alocat 115 milioane lei, a mai spus premierul. Astfel, în 1000 de comune serviciile publice de asistenţă socială vor fi sprijinite să obţină certificatul de acreditare prin angajarea sau contractarea în fiecare dintre acestea a unui asistent social, iar salariile asistenţilor sociali din aceste servicii, spunea purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu, vor fi asigurate pentru 24 de luni.
Nelu Barbu: În acest fel, cel puţin 300.000 de persoane aflate în dificultate din comunităţile în care se înfiinţează serviciile respective vor beneficia de servicii de asistenţă socială. Încă o precizare: pentru anul acesta fondurile necesare sunt prevăzute în bugetul Minsterului Muncii şi Justiţiei Sociale./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 iunie)