2018. június 19

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja Klaus Iohannis óvását, amelyet a népszavazás törvényét módosító törvény ellen nyújtott be

Az államfő által megfogalmazott egyik indok szerint a jogszabály az Alkotmány módosításának a kezdeményezésére vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz, miáltal túllépné a szabályozás tárgyának keretét. Ugyancsak ma vitatja meg a taláros testület a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szövetség Románia Megmentéséért (USR) képviselőinek a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény ellen benyújtott óvását. Ugyanezt a jogszabályt kifogásolta a Legfelsőbb Bíróság is, amelyet a mai ülésen szintén megtárgyalnak. A Legfelsőbb Bíróság által benyújtott óvás szerint a jogszabály meghatározásai „általánosak és pontatlanok”, ezért alkalmazhatatlanok. (Rador Hírügynökség)

Tegnap este a Képviselőház 175 „igen” és 78 „nem” szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a büntetőeljárási törvénykönyv módosításáról szóló törvényt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szövetség Románia Megmentéséért (USR) képviselői bejelentették, hogy az Alkotmánybíróságon fogják megtámadni a jogszabályt. A közszolgálati rádió riportere, Angela Matei összefoglalta a legfontosabb módosításokat. Az alapfokon meghozott felmentő ítéletet a fellebbviteli bíróság csak abban az esetben módosíthatja, ha az ügyben új bizonyítékok jelennek meg. A büntető-eljárás során tilos felfedni a nyilvánosság előtt az eljárás tárgyát és az érintett személyeket, az előzetes letartóztatásra pedig csak akkor kerülhet sor, ha annak megalapozott oka van és bizonyítékok állnak a vádhatóság rendelkezésére. A képviselők azt a módosítást is elfogadták, amelynek értelmében ha az ügyészek egy év alatt nem emelnek vádat, úgy a büntetőügyet automatikusan ejtik. Továbbá a feljelentések csak akkor vehetők figyelembe, ha azokat az vélelmezett bűnelkövetés után egy éven belül megtették. (Rador Hírügynökség)

Közlekedési szabálykönyv – továbbra se lehet átlépni a záróvonalat

A Képviselőház Közlekedésügyi Szakbizottsága visszautasította azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna, hogy a felújított útszakaszokon a jelenlegi megengedettnél nagyobb sebességgel haladjanak a járművek. A javasolt szabályozás értelmében ugyanakkor a záróvonal (és a dupla záróvonal) átlépése bizonyos esetekben megengedett lett volna. A szakbizottság egyhangúan utasította el azt a javaslatot, hogy a traktorokat, szekereket és más lassú járműveket a záróvonal átlépésével is meg lehessen előzni. A jelenlegi Közlekedési Törvénykönyv pénzbírsággal, valamint a jogosítvány 30 napi bevonásával sújtja a záróvonal átlépését.

Ugyancsak visszautasította a testület azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a lakott területeken érvényes 50 km/órás sebességhatárt 60 km/órásra módosították volna. A kormány képviselői mindkét jogszabály-tervezetet visszautasításra javasolták. (Radio România Actualităţi)

A nyolcadikot végzett diákok ma tudják meg az országos képességfelmérő vizsgán szerzett osztályzatukat.

A jegyeket ma 12.00 óráig minden tanintézetben kifüggesztették, illetve az interneten is megtekinthetők. Azok akik óvást kívánnak benyújtani az osztályzatuk ellen, ezt ma 14 és 19 óra között tehetik meg. A végleges eredményeket június 23-án közlik az illetékes tanintézetek.

Ebben az évben 144.929 diák iratkozott be a képességfelmérő vizsgára, közülük 140.712-en jelentek meg a megméretésen. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador